FILMTIPS

Amsterdam..

In verschillende steden

Moviedroom: het Haags filmhuis mocht putten uit een depot van filmkopieën, die na het aflopen van de Nederlandse vertoningsrechten werden opgeslagen. De buit, 20 toptitels waaronder Badlands (Terence Malick, 1973) en The Crowd (King Vidor, 1928), wordt vertoond in Melkweg en Filmmuseum Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam en Movie W Wageningen. Meer informatie: www.moviedroom.nl

Met grote blijdschap (Lodewijk Crijns). Twee broers zien elkaar na vijftien jaar terug in een hoeve in de Belgische Ardennen. Een familiegeheim wordt langzaam maar zeker ontrafeld in sterk, op een thriller lijkend familiedrama. IJzersterk gespeeld. Te zien inacht zalen, waaronder Tuschinski Arthouse 5 en Het Ketelhuis Amsterdam, Cinerama Rotterdam.

Code Inconnu (Michael Haneke). Ontregelende film over het moderne leven in Parijs, waar vooroordelen het zicht op de werkelijkheid ontnemen. In zes zalen, waaronder Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Venster Rotterdam.

Billy Elliot (Stephen Daldry). Engels kitchensinkdrama over een mijnwerkerszoon die balletdanser wordt. Debutant Daldry gebruikt alle clichés van de smartlap en komt er mee weg. Dankzij voortreffelijke Jamie Bell vooral, een kereltje dat van bonkig kind verandert in elegant symbool van sociale mobiliteit. In 35 zalen, waaronder Arena, Bellevue Cinerama, Movies en Tuschinski Arthouse Amsterdam, Babylon en Metropole Den Haag, Cinerama en Pathé Rotterdam.

Lijmen/Het been (Robbe de Hert). Degelijke maar ook wat bloedeloze Elsschot-verfilming, waaraan twaalf scenarioversies vooraf gingen. Dat leidde tot een compromis, inclusief politieke toevoegingen. Het uitgangspunt van Elsschot blijft overeind. Met waardige Willeke van Ammelrooy. In Lux Nijmegen.

Cast Away (Robert Zemeckis). Tom Hanks spoelt aan op een onbewoond eiland waar hij bevriend raakt met een eveneens aangespoelde basketbal. Dat is boeiend en soms ook grappig en ontroerend. Doodzonde dat te nadrukkelijk wordt uitgelegd hoe louterend een leven zonder welvaart kan werken. In 69 zalen, waaronder Arena, Bellevue Cinerama en De Munt Amsterdam, Tuschinski 1 en Metropole 1 Den Haag en Lumière Rotterdam en Pathé Rotterdam.

Petits frères (Jacques Doillon). Levendig en levensecht semi-documentair portret van ontluikende crimineeltjes in Parijse voorstad. Poelstraat Groningen.

C'est quoi la vie (François Dupeyron). Mooi plattelandsdrama rond een boerenzoon die weinig zin heeft om zijn bed uit te komen. Voor iedereen die warm kan lopen voor de geur van omgewoelde aarde. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Chassé Breda, Cinemec Ede, Jeroen Zaal Den Bosch, Haags Filmhuis, Poelestraat Groningen, Lux Nijmegen, 't Hoogt Utrecht.

Wolken in mei (Nuri Bilge Ceylan). Poëtische pastorale over een filmer die in het dorp van zijn jeugd een documentaire wil maken met zijn ouders en familie in de hoofdrol, net als de film zelf. Vader verzet zich tegen het kappen van bomen en vindt dat het lot zijn gang moet gaan, maar hij wil nog niet dood. Europese prijs van de internationale filmkritiek. Gigant Apeldoorn, Het Zeepaard Vlaardingen, Filmhuis Gouda.

O Brother, Where Art Thou (Joel en Ethan Coen). Achtste film van de broers, volgens de begintitels gebaseerd op Homerus' 'Odyssee', is een uitbundige kruising tussen slapstick en musical, gesitueerd in Mississippi tijdens de grote depressie. In veertien zalen, waaronder Movies en Tuschinski Arthouse Amsterdam, Babylon Den Haag en Cinerama Rotterdam.

Wonder Boys (Curtis Hanson). Schrijver/leraar Michael Douglas heeft geen tijd zijn boek af te maken, vooral door zijn wietverslaafdheid. Aangename komedie met een moralistisch einde. In Filmhuis Arnhem, Filmhuis Gouda, Cine K Maastricht.

Dancer in the Dark (Lars von Trier). Muzikaal melodrama, dat op merkwaardig soort sociaal-realisme stoelt. Toch een film om niet te missen, vooral door scènes die met honderd camera's werden gedraaid en door Björk, die lijkt te zweven en zich niets lijkt aan te trekken van het feit dat zij in een film speelt, met ook nog andere mensen. Beste Europese Film. In zeventien zalen, waaronder The Movies en Kriterion Amsterdam, Babylon Den Haag.

Suzhou River (Lou Ye). Intrigerende, geheimzinnige ode aan de vertelkunst, over een obsessieve liefde in Shanghai. Met een hoofdrol voor de Suzhou-rivier, als bron van verhalen en geheimen. Lumière Maastricht, Provadja Alkmaar, De Groene Engel Oss.

Une affaire de goût (Bernard Rapp). Intrigerende en prachtig gespeelde thriller over jonge ober die voorproever wordt van zakenman waarna tussen die twee een mysterieuze relatie ontsaat. Filmhuis Lumen, Zevenskoop Den Helder, Filmhuis Cinode Dordrecht, Movie W Wageningen.

Magnolia (Paul Thomas Anderson). Drie uur durend mozaïek over etmaal in het leven van een aantal mensen die in een crisis verkeren en, soms door het toeval, met elkaar te maken hebben. Kriterion 2 Amsterdam, Lumen Delft, Trianon Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.