FILMTIPS

Amsterdam..

Voorafgaande aan een retrospectief van Catherine Deneuve, met ruim dertig films, elke dag in het Filmmuseum om 19.00 en 21.30 uur 'Les parapluies de Cherbourg' en om 22.00 uur 'Repulsion'.

Ook in het Filmmuseum elke avond om 20.30 uur (zondag ook 15.30 uur) All that Jazz, concertregistraties en jazzdocumentaires.

In Tuschinski zondag om 10.30 uur een rondleiding door het hele theater die anderhalf uur duurt.

Den Haag

In het kader van de Dag van de Architectuur in het Haags Filmhuis tot en met woensdag om 19.15 en 21.45 uur (vrijdag- en zondagmiddag ook 16.15 uur) 'The Fountainhead' van King Vidor uit 1949, over een architect met visionaire architectonische ideeën, die een parodie zijn op het werk van Frank Lloyd Wright.

Rotterdam

In het Maritiem Museum zondag een Popeyefestival. Vanaf 12.00 uur tekenfilms, om 13.30 uur 'Popeye' van Robert Altman, met Robin Williams en Shelley Duvall.

In galerie Fotomania van zondag tot en met 8 augustus filmexperimenten van Christian Hossner en Anne Marie Cornu.

In verschillende steden

Tot en met 25 augustus in meer dan dertig filmhuizen en kleine bioscopen Cinema Boulevard 1999, met kwaliteitsfilms om in te halen of nog eens te zien. Als onderdeel daarvan in Kriterion Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam en Babylon Den Haag 'Best of the Fest', met festivalfilms die in Nederland (nog) niet zijn uitgebracht, waaronder 'The Apostle' en 'Deconstructing Harry'. Speciale thema's dit jaar zijn verder 'Van Rosselini tot Benigni', een panorama van Italiaanse films, films met Johnny Depp en 'Wereldcinema', films uit niet-westerse landen. Cinema Boulevard wordt vanavond geopend in het Amsterdamse Ketelhuis met 'Rembrandt van Rijn' van Charles Masson (zelf schilder), met Klaus Maria Brandauer en Johanna ter Steege.

Notting Hill (Roger Michell). Perfecte en tegelijk schaamteloze exploitatie van succesformule die bij 'Four Weddings and a Funeral' ook werkte. Londense boekhandelaar Hugh Grant ontmoet Amerikaanse filmster Julia Roberts. In 105 theaters, waaronder Tuschinski 1, Movies 2 en City 7 Amsterdam, Tuschinski 2 en Babylon 2 Den Haag, Lumière 4 en Pathé 3 Rotterdam. eXistenZ (David Cronenberg). Jennifer Jason Leigh als futuristische ontwerpster van een computerspel in een meeslepende film die werkt als een surrealistische nachtmerrie. In zeventien theaters, waaronder Calypso 1 en Kriterion 1 Amsterdam, Tuschinksi 4 Den Haag, Lumière 1 en Pathé 1 Rotterdam.

A vendre (Laetitia Masson). Intrigerende vertelling rond twee tobbende personages, over zaken als ambitie, commercialisering en sekseverschillen. Grimmig en warm tegelijk. In acht theaters, waaronder Cinecenter en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

The Iron Heel of Oligarchy (Aleksander Bashilov). Onstuimig Russisch debuut, bekroond met een Tiger Award, met de regisseur zelf als man die arbeiders in een rauw St. Petersburg tot revolutie wil oproepen, maar met zijn vuisten vooral in de prachtig gefotografeerde lucht zwaait. Filmmuseum Amsterdam, 't Hoogt Utrecht.

Lolita (Adrian Lyne). Op een paar uitglijders na een ingetogen bewerking van Nabokovs boek, met een imponerend debuut van Dominique Swain als het tienermeisje dat het hoofd van middelbare Jeremy Irons op hol brengt. Tuschinski 6 Amsterdam, Trianon Leiden, Studio Utrecht, Pathé Groningen.

Festen (Thomas Vinterberg). Hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In negen theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

La vie rêvée des anges (Erick Zonca). IJzersterk drama over twee jonge vrouwen die een vriendschap sluiten, om langzaam maar zeker weer van elkaar verwijderd te raken. Overtuigend geacteerd, dwingend camerawerk. In Desmet Amsterdam, Haags Filmhuis, Filmhuis Arnhem, Chassé Breda, Cinecitta Tilburg, 't Hoogt Utrecht.

Daar in dat land (Lidia Bobrova). Passievol, hartverwarmend portret van een Russisch dorp, waar mensen opstaan om iets te eten, iets te drinken en een beetje te werken. Uitzichtloze armoede, met humor in beeld gebracht. Rialto Amsterdam, Liga'68 Groningen.

State of Dogs (Peter Brosens en Dorjkhandyn Turmunkh). Na hun dood worden honden, volgens een Mongoolse mythe, mensen. Een hond weet niet of hij dat wel leuk vindt in unieke film met documentaire beelden die mythe en poëzie inlijsten. Concordia Enschede.

My Name is Joe (Ken Loach). Humanist Loach schetst een realistisch beeld van lower class hero Joe. Een geslaagde liefdesgeschiedenis bovendien. Acht theaters, waaronder Movies Amsterdam.

No Trains No Planes (Jos Stelling). Melancholische tragi-komedie over een dag uit het leven van de stamgasten van een bruin café. Stelling solliciteert niet naar de bulderende lach, maar rijgt met kleine toneelstukjes een slinger van verdriet aan elkaar. Springhaver Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden