FILMTIPS

De Russische schrijfster en Tarkovski-kenner Olga Surkova houdt zondagmiddag 3 mei om 15.45 uur in Rialto een lezing bij Stalker van Andrej Tarkovski....

Amsterdam

Cinema de Balie vertoont op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei twee films van de Zwitserse regisseur Alain Tanner, zijn nieuwste 'Fourbi' en 'Light Years Away' uit 1981, een metafysisch drama met Trevor Howard.

Jeugdfilms

Lang leve de Koningin (Esmé Lammers). Het schaakspel, waarin Monique van de Ven de Koningin is, zorgt voor de hereniging van een meisje en haar vader, een grootmeester. In vijf theaters, waaronder Filmhuis Arnhem en Concordia Enschede.

Pipi Langkous (Clive Smith). Getekende avonturen van het jonge Zweedse rebelletje. In 76 theaters, waaronder Cinema 1 en City 7 Amsterdam, Tuschinski 4 Den Haag, Lumière 3 en Pathé 7 Rotterdam

Flubber (Les Mayfield). Slome geleerde vindt een goedje uit, waardoor alles hoog springt en veert. Met Robin Williams. In 72 theaters.

In verschillende steden

Kleine Teun (Alex van Warmerdam). Noodlottig driehoeksdrama om een baby in de polder. Met de verfilming van zijn toneelstuk keert Van Warmerdam terug naar het huis clos van 'Abel'. In zestien theaters, waaronder Kriterion 1 en Alfa 1 Amsterdam, Metropole 2 en Babylon 2 Den Haag, Pathé 2 Rotterdam.

The Road (Frank Scheffer). In zijn zesde docu over grote componisten van deze eeuw volgt Scheffer het compositieproces van Louis Andriessens 'Tao'. In Filmmuseum Amsterdam en 't Hoogt Utrecht.

Wag the Dog (Barry Levinson). Sublieme satire over de manipulators van de Amerikaanse media. Met Robert de Niro en Dustin Hoffman. In twaalf theaters, waaronder Calypso 1 en Movies 2 Amsterdam, Babylon 2 en Tuschinski 3 Den Haag, Lumière 2 Rotterdam.

Great Expectations (Alfonso Cuaron). Vrije bewerking van Dickens' roman over een verliefde kunstenaar (Ethan Hawke) en een onbereikbare jeugdliefde (Gwyneth Patrow). In zestien theaters, waaronder City 6 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Cinerama 5 Rotterdam.

Lagrimas Negras (Sonja Herman Dols). Oude Cubaanse muzikanten zijn in. In deze docu volgt de maakster de hoogbejaarde leden van Vieja Trova Santiaguera. In De Gigant Apeldoorn, Lumen Delft, Plaza Futura Eindhoven, 't Beest Goes.

De Verstekeling (Ben van Lieshout). Licht metaforische speelfilm over een Oezbeek, die zijn geluk in Rotterdam beproeft. Filmisch prachtig, niet weer zo'n psychologisch emigratiedrama. In Kriterion Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem.

The River (Tsai Ming-liang). Dit derde deel van een drieluik van de Taiwanese regisseur is een verdieping van zijn thematiek: de eenzaamheid en de vervreemding in het verwesterlijkte Taipei. Een homoseksuele jongen hunkert naar liefde en contact met zijn vader. In Rialto Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen.

Hard Eight (Paul Thomas Anderson). De debuutfilm van de regisseur van 'Boogie Nights' is een minimalistische neo-noir over een jonge loser, die door een vaderlijke gokker onder zijn vleugels wordt genomen. In Cinecenter Amsterdam.

Left Luggage (Jeroen Krabbé). Ontroerend boek van Carl Friedman verzorgd verfilmd, maar te dik aangezet, waardoor de personages te veel stereotypen worden. Trok in vier weken 80.000 bezoekers. In 19 theaters, waaronder Movies 1 en Tuschinksi 2 Amsterdam, Metropole 3 en Babylon 2 Den Haag, Pathé 3 Rotterdam.

Perfect Circle (Ademir Kenovich). Redelijk gelukte poging om de oorlog in Sarajevo van binnenuit te laten zien en voor buitenstaanders inzichtelijk te maken. Desmet Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. Won Nederlandse Oscar. In achttien theaters, waaronder Kriterion 1 en Tuschinski 4 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag.

De Poolse bruid (Karim Traïdia). Een gewonde vrouw rolt binnen bij een boerin Groningen. Zij is een Poolse vrouw, ontsnapt uit een bordeel. De boer vangt haar op en zwijgend groeit een relatie. Zorgvuldig spel en een mooie rol van het landschap. In tien theaters, waaronder Cinecenter en Desmet Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Poelestraat Groningen, Scala Nijmegen, Springhaver Utrecht.

Boogie Nights (P. T. Anderson). Vermakelijke geschiedschrijving van de porno-industrie in Californië in de jaren zeventig. In acht theaters, waaronder Alfa 3, Kriterion 1 en Movies 2 Amsterdam, Springhaver 2 Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden