FILMTIPS

Amsterdam..

In het Filmmuseum, dagelijks om 19.00 uur en 21.30 uur, een gerestaureerde versie van Peeping Tom, Michael Powells klassieker uit 1960 waarin een camera-assistent vrouwen filmt op het moment dat hij ze vermoordt. 'Ziek' en 'onverantwoordelijk' oordeelde destijds de pers. De film werd snel uit de roulatie gehaald en betekende het einde van Powells loopbaan als regisseur. In de jaren tachtig volgde, vooral door toedoen van Martin Scorsese, de waardering. Scorsese noemde de film 'de beste over filmmaken ooit gemaakt'.

In het Ketelhuis vrijdag Een nacht met Theo van Gogh, waarin Van Gogh zijn 'nieuwsgierige top drie' toont.

Gent

In Gent is het 26ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in volle gang. Dertien films doen mee aan de competitie waarin het vooral om de verhouding tussen film en muziek gaat. Op zaterdag 9 oktober de Nacht van de Film, met uitreiking van de Joseph Plateau Prijzen. Dit weekeinde ook te zien: 'Adieu, plancher des vaches!' van Otar Iosseliani, 'Birdcage Inn' van Kim Ki-Duk en 'Fucking Amal' van Lukas Moddyson.

In verschillende steden

The Blair Witch Project (Daniel Myrick en Eduardo Sanchez). Een goed gemaakte pseudo-documentaire over drie door een bos dolende studenten, waarin opnamen van digitale HI8-camera handig zijn gemengd met videobeelden. Intensiever dan Big Brother, al is het verschijnsel pseudo-documentaire niet nieuw en zijn er inventievere verhalen bedacht. In twintig theaters, waaronder Cinecenter, City 2 en Kriterion 1 Amsterdam, Haags Filmhuis, Pathé 3 en Lantaren/Venster 1 Rotterdam.

Star Wars: The Phantom Menace (George Lucas). In prequel van de drie voorgaande delen doen de met computers gemaakte bewoners van het sterrenstelsel niet onder voor echte acteur. Lucas' werk steunt niet op het povere scenario, maar moet het hebben van de sublieme techniek. In 102 theaters, waaronder City 1, Cinema 1 en Tuschinski 3 Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Pathé 4, Cinerama 1en Pathé 1 Rotterdam.

Los amantes del Círculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met een ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. Te zien in 10 theaters, waaronder The Movies en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Liga '68 Groningen, Lantaren/Venster Rotterdam.

After Life (Kore-eda Hirokazu). Beeldschone droomvertelling over bedrijf waar aan kersverse doden wordt gevraagd hun dierbaarste herinnering te vertellen. Daarvan wordt een film gemaakt en de herinnering wordt meegenomen naar de eeuwigheid. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick). Kubricks fenomenale techniek maakt elke scène in zijn filmische nalatenschap over ontrouw ogenstrelend, maar geen moment is het meer dan decor. In 38 theaters, waaronder Bellevue Cinerama, Kriterion 1, en The Movies Amsterdam, Tuschinski 5, Babylon 1 en Metropole 5 Den Haag, Cinerama 5 en Imax Rotterdam.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Mouriéras laat de personages zichzelf zijn in een kleine, originele, warme film. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis en Cinemariënburg Nijmegen.

Os mutantes (Teresa Villaverde). Imponerend rauw portret van Portugese zwerfkinderen leidde in Portugal tot kamervragen. Begrijpelijk: het is een film als een mokerslag. Rialto Amsterdam, Cinemariënburg Nijmegen.

Deconstructing Harry (Woody Allen). Een stortvloed aan flauwiteiten, harde grappe en sterren in het geestige portret van een geblokkeerde schrijver die het verschil tussen fictie en werkelijkheid niet meer weet. De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Lantaren/Venster 3 Rotterdam, Poelstraat Groningen.

Happiness (Todd Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Tien theaters, waaronder De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en en Lanta ren/Venster 3 Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit het onbekende Kirgizië over manwording van een jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Liga '68 Groningen.

Cookie's Fortune (Robert Altman). Leuke familiegeschiedenis rond de zelfmoord van een oude weduwe. Fraai ensemblespel, met Glenn Close, Julianne Moore en Liv Tyler als even verleidelijke als lethargische dorpsmeid. In acht theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam.

Analyze This (Harold Ramis). Aanstekelijk samenspel van Robert De Niro als psychopaat en Billy Cristal als vileine psychiater in geslaagde maffiaparodie. In 10 theaters, waaronder Tuschinski 6 en The Movies Amsterdam, Metropole Den Haag, Cinerama 4 Rotterdam.

De Appel (Samira Makhmalbaf). Prachtig gekleurde vertelling over kinderen die elf jaar zijn opgesloten door hun oude vader en blinde moeder. Imponerend debuut van de 19-jarige dochter van Mohse Makhmalbaf. Rialto Amsterdam, Pathé Rotterdam, Het Zeepaard Vlissingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden