FILMTIPS

Amsterdam..

In Filmtheater Rialto van 1 tot en met 9 mei een Circusweek voor kinderen. Behalve films die in op en rond een circus spelen, is er in de bioscoop 's middags gelegenheid tot schminken, goochelen en jongleren. Te zien zijn onder meer 'Zes beren en een clown', 'Dombo het vliegende olifantje' en 'Remi, alleen op de wereld'.

In de jaren zeventig greep een nieuwe generatie filmmakers de macht in Hollywood. Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese en tal van andere jonge regisseur verwerkten gevoelige thema's van die tijd in hun werk, dat tot en met 5 mei in het Filmmuseum te zien is. Aan de hand van Peter Biskinds sappige geschiedschrijving 'Easy Riders, Raging Bulls - How the Sex-Drugs-and-Rock 'n' Roll Generation Saved Hollywood' werd een sterk programma samengesteld.

In Het Ketelhuis, de bioscoop voor de Nederlandse film, op het terrein van de Westergasfabriek, draait dinsdag 4 mei om 19.30 uur '2 minuten stilte aub' van Heddy Honigmann. Woensdag 5 mei om 21.15 uur: 'Als twee druppels water' van Fons Rademakers.

In verschillende steden

In Journey to the Sun (Yesim Ustaoglu) staat de vijandige relatie tussen de Turken en de Koerden symbool voor de onverdraagzaamheid waar ook ter wereld. Dat de regisseur is opgeleid tot architect, is af te zien aan haar keuze voor de locaties. In 7 theaters, waaronder Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren-Venster Rotterdam.

My Name is Joe (Ken Loach) geeft een realistisch beeld van lower class heroe Joe. Een geslaagde liefdesgeschiedenis bovendien. In 10 theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en Lantaren/Venster Rotterdam.

Sue (Amos Kollek) is een fascinerend verslag van het leven van een contactgestoorde vrouw. Hoe dieper de vrouw wegzakt in haar misère, hoe prangender worden de vragen die de dit treurspel oproept. Met ijzersterk spel van Anna Thomsom. In Kriterion Amsterdam en het Haags Filmhuis.

Arlington Road (Mark Pellington) is ondanks enkele haperingen in het scenario een dynamische thriller waarin het grote gelijk van een door terrorisme geobsedeerde hoogleraar door een grote stilte wordt omvat. Dreunt lang na in het hoofd. In 46 theaters, waaronder Bellevue en Cinema Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Pathé 1 Rotterdam.

La vie rêvée des anges (Erick Zonca) is een ijzersterk drama over twee jonge vrouwen die een vriendschap sluiten, om langzaam maar zeker weer van elkaar verwijderd te raken. Fantastisch geacteerd, dwingend camerawerk. In Rialto en Desmet Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Liga '68 Groningen, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht en Molenstraat 1 Wageningen.

Melancholie voert de boventoon in No Trains No Planes (Jos Stelling), een tragi-komedie over een dag uit het leven van de stamgasten van een bruin café. Stelling solliciteert niet naar de bulderende lach, maar rijgt met toneelstukjes een slinger van verdriet aan elkaar. In Het Ketelhuis Amsterdam en Springhaver Utrecht.

Shakespeare in Love (John Madden). Originele aanpak van Shakespeares Romeo and Julia, waarin geblokkeerde schrijver inspiratie vindt bij beeldschone koopmansdochter. Zeven Oscars, waaronder die voor de beste film. In 44 theaters, waaronder Tuschinski 1 en De Uitkijk Amsterdam, Babylon 1 en Metropole 2 Den Haag en Pathé 2 Rotterdam.

La vita è bella (Roberto Benigni). Beste film van 1998 volgens de lezers van de Volkskrant, Europese film van het jaar, drie Oscars, waaronder die voor de beste niet-Engelstalige film. Genoeg aanprijzingen voor dit hartverwarmende verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikkingen daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. In 24 theaters.

Festen (Thomas Vinterberg). Honderdduizend mensen zagen inmiddels hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische familiedrama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In zeventien theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Lola rennt (Tom Tykwer). Op het ritme van een technodreun rent Lola (Franka Potente) door Berlijn. Ze heeft twintig minuten om het leven van haar vriend te redden in frisse, vitale Duitse film over toeval en geluk. In negen theaters, waaronder Kriterion en The Movies Amsterdam, Lumen Delft en Alhambra Enschede.

State of Dogs (Peter Brosens en Dorjkhandyn Turmunkh). Na hun dood worden honden, volgens een Mongoolse mythe, mensen. Een hond weet niet of hij dat wel leuk vindt in unieke film met documentaire beelden die mythe en poëzie inlijsten. De Keizer Deventer, 't Beest Goes.

Central do Brasil (Walter Salles). Met vele prijzen bekroonde film over een Braziliaanse briefschrijfster en een weesje die samen door Brazilië reizen op zoek naar diens vader. In acht theaters, waaronder Desmet 2 en Cinecenter 3 Amsterdam, Lumière 2 Maastricht, Springhaver Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden