FILMTIPS

Nijmegen..

In verschillende steden

Being John Malkovich (Spike Jonze). Origineel debuut over mensen die voor 200 dollar een kwartier kunne leven in het hoofd van acteur John Malkovich. Vondsten en vondstjes, van briljant tot flauw. Negen theaters, waaronder Cinecenter 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Cinerama 3 Rotterdam.

American Beauty (Sam Mendes). Met vijf Oscars bekroonde bittere vertelling over een burgerman in een buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. Maar de echte schoonheid van het leven ligt, zo blijkt, niet voor het oprapen. In 55 theaters, waaronder Calypso 1 en Movies 2 Amsterdam, Babylon 1 en Metropole 1 Den Haag, Cinerama 2 en Pathé 7 Rotterdam.

All About My Mother (Pedro Amodóvar). Het leven volgt de kunst in een ontroerend melodrama over verlangen, liefde en deconstructie, gelijk Tennessee Williams' stuk 'A Streetcar named Desire'. Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Elf theaters, waaronder Movies 3 en Cinecenter 2 Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

Boys don't cry (Kimberley Peirce). De waar gebeurde geschiedenis van een meisje dat jongen wilde zijn en na verkrachting vermoord werd, integer gefilmd en goed gespeeld. Oscar voor hoofdrolspeelster Hilary Swank. Kriterion 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam, Cinecitta 3 Tilburg, Springhaver 1 Utrecht, Molenstraat 1 Wageningen.

Magnolia (Paul Thomas Anderson). Na 'Hard Eight' en 'Boogie Night' bewijst Paul Thomas Anderson zijn originele talent met een drie uur lang mozaïek over 24 uur in het leven van een aantal mensen die in een crisis verkeren en, soms door het toeval, met elkaar te maken hebben. Tien theaters, waaronder Kriterion 1 en Bellevue Cinerama 1, Metropole 2 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam.

Moloch (Aleksandr Sokoerov). Stijlvolle, schilderrijke en fascinerende visie op Hitler in zijn vakantieverblijf, gezien door de ogen van vriendin Eva Braun. Rialto Amsterdam, Venster Rotterdam, Cinemariënburg Rotterdam.

Juha (Aki Kaurimäki). Driehoeksverhouding in een zwijgende film, maar toch met geluidseffecten, als grappig en overtuigend experiment. Filmmuseum Amsetrdam, Lantaren/ Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht.

Cider House Rules (Lasse Hallström). Lieve verfilming boek John Irving over de dokter van een weeshuis wiens leven is opgebouwd uit opmerkelijke gebeurtenissen. Beladen thema's worden vluchtig aangestipt. Oscar bijrol Michael Caine en het scenario. Twintig theaters, waaronder Cinecenter en Tuschinski 2 Amsterdam, Tuschinski 4 Den Haag, Pathé 3 en Cinerama 4 Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Filmuis Kampen.

Rosetta (Luc en Jean Pierre Dardenne). Verbluffende rol van Emilie Dequenne (actriceprijs Cannes) als een meisje dat gemangeld wordt in een harde, kapitalistische maatschappij en in een documentaire stijl gevolgd wordt in haar gevecht voor een beter leven. Kriterion 2 Amsterdam, Cinemariënburg 2 Nijmegen, Springhaver Utrecht, Lumen Delft.

The Hole (Tsai Ming-lian). Na 'Vive l'amour' en 'The River', het derde sombere en aangrijpende bericht uit Taipeh, de hoofdstad van Taiwan. De rivier als het leven was in 'The River' al vergiftigd, nu regent het constant en ook dat water geeft alleen maar ellende in een beklemmende film, die zich afspeelt vlak voor het jaar 2000. De Lieve Vrouw Amersfoort, Chassé Breda.

Rent-a-Friend (Eddy Terstall). Gefrustreerde kunstenaar heeft succes met bedrijf waar je een vriend kunt huren in vlot gespeelde, lichte satire die diepgang mist maar die er door een hoger budget beter uitziet dan Terstalls vorige komedies. Tien theaters, waaronder het Ketelhuis en Calypso 2 Amsterdam, Metropole 4 Den Haag.

South Park (Trey Parker). Uitzinnige musical waarin de slechte smaak is verheven tot wapen tegen de censuur. De bewust naïef getekende film is geestig en grof tegelijk, met als hoogtepunt een seksscène tussen de duivel en Saddam Hussein. In 28 theaters, waaronder City 4 Amsterdam, Lumière 3 Rotterdam.

Festen (Thomas Vinterberg). Een familiefeest loopt genadeloos uit de hand. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. Beste film van 1999 volgens de lezers van de Volkskrant. In The Movies 3 Amsterdam, Liga'68 Groningen, 't Hoogt Utrecht, Lumière Maastricht.

André Hazes - Zij gelooft in mij (John Appel). Knap geconstrueerd portret van de volkszanger, in zijn kracht en zijn eenzaamheid. Bekroond met de Joris Ivens Award op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Beste Nederlandse film van 1999 volgens de lezers van de Volkskrant. In 20 theaters, waaronder het Ketelhuis en Bellevue Cinerama 2 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag en Lumière 3 Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden