FILMTIPS

Prisoner of the Mountains (Sergei Bodrov). Op Tolstoi gebaseerd anti-oorlogsdrama over twee gijzelaars van een Tsjetsjeense vader die zijn door Russen gevangen zoon terug wil....

Amersfoort

Amsterdam

Zondag in Het Nederlands Filmmuseum een middag van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers over filmen op locatie. Aanvang 14 uur.

In het Nederlands Filmmuseum zondag om 15 uur Afrikaans avontuur een compilatie van reisfilms van Theo Regout (1924-1964); verder iedere dag om 22 uur De langste reis, een tv-film van Pieter Verhoeff over de ontvoering van G.J. Heijn.

Nijmegen

Levert een andere culturele achtergrond vanzelf een andere film op? Die vraag staat centraal dinsdag in O'42 tijdens een aflevering van het programma 'Landgenoten' met de filmmakers Fatima Jebli Ouazzani ('Huis van Mijn Vader'), Niek Koppen (film over de Engelse Vossenjacht) en Ad 's Gravesande (directeur Nederlandse Film- en Televisieacademie).

Rotterdam

In V2, Eendrachtsstraat, tot en met 7 februari van 10.00 tot 22.00 uur de tentoonstelling Cinema without Walls, met interactieve films en video-installaties van Michael Naimark, Diller & Scofidio en Toni Dove.

In de benedenfoyer van Pathé gedurende het hele festival een Medialab, een digitale speelplaats waar iedereen kan experimenteren.

In verschillende steden

Funny games (Michael Haneke). Een keurig gezinnetje op vakantie krijgt te maken met twee gevaarlijke jongens in een benauwende film over geweld en de media. Haneke geeft zijn publiek geen kans te ontsnappen. Zeven theaters, waaronder Cinecenter en Rialto Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags Filmhuis.

Felice...Felice... (Peter Delpeut). Johan Leysen speelt een westerse fotograaf die zijn vroegere geliefde in Japan opzoekt in een mooi gestileeerde film over onder meer Japan, fotografie en film. Openingsfilm van het Rotterdamse filmfestival, nu te zien in zes theaters, waaronder Cinecenter en Alfa Amsterdam, Haags Filmhuis.

The English Patient (Anthony Minghella) Nogal fragmentarisch gestructureerd epos naar het boek van Michael Ondaatje. Winnaar van negen Oscars, waaronder die voor de beste film. Beste film van 1997 volgens lezers van de Volkskrant.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als gekostumeerde en knap vertelde thriller. Beste Nederlandse film van 1997 volgens lezers van de Volkskrant.

Titanic (James Cameron). Grootscheepse verfilming van de ondergang van het luxe schip Titanic. Met Lenorado DiCaprio en Kate Winslet die in herinnering hun passie opnieuw beleven en een schitterend geënsceneerde ondergang.

Y aura-t-il la Neige à Noël? (Sandrine Veysset). Prachtig, ontroerend, bitterzoet kerstverhaal rond een vrouw die met haar kinderen op een boerderij woont. Vader komt af en toe langs, maar heeft een ander gezin.

Lagrimas Negras (Sonia Herman Dolz). Sprankelende documentaire over Cubaanse band La Vieja Trova Santiaguera, bestaande uit vijf oude, maar nog steeds vitale muzikanten.

One Night Stand (Mike Figis). Listige maar ook teutfilm over moderne mensen die overspel spelen, met Wesley Snipoes en Nastassja Kinksi.

The Winter Guest (Alan Rickman). Damesdubbel tusen Phyllida Law en Emma Thomson als moeder en dichter die veel kibbelen na de dood van Emma's man, zoals in het oorspronkelijke toneelstuk.

The Tango Lesson (Sally Potter). De obsessie van een Engelse filmregisseuse voor de tango, en voor de Argentijnse danser Pablo Veron, in een persoonlijke film met schitterende beelden van Robbie Müller.

The Brave (Johnny Depp). Regiedebuut van populaire acteur die zelf de hoofdrol speelt in een magisch-realistisch sprookje over liefde en ultieme opoffering. Een film als een romantische jongensdroom.

She's so Lovely (Nick Cassevetes). Nick Cassevetes verfilmt na twintig jaar een scenario van zijn vader John over een echtpaar met een destructief karakter tot een ontroerend en soms krankzinnig melodrama.

Tomorrow Never Dies (Roger Spottiswoode). Een goede Bond, zij het niet de beste uit de reeks die nu achttien afleveringen telt. Jonathan Pryce speelt de tegenstander van 007 (Pierce Brosnan), een mediatycoon die de wereldvrede bedreigt.

Home Alone 3 (Raja Gosnell). Met allerlei trucjes verdedigt Alex het huis, zichzelf en een geheimzinnige chip tegen gevaarlijke boeven in de derde, spannende en leuke 'Home Alone'-film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden