FILMTIPS

In het Filmmuseum tot en met 24 maart East Side Stories, een programma van Oost-Europese musicals, gemaakt in de jaren dertig tot en met zestig in landen waarvan niemand dat zou verwachten....

Amsterdam

In filmhuis Cavia tot en met 31 maart Vrouwenmaand. Zondag om21.30 uur korte films met als thema 'Vrouwenstrijd'. Dinsdag om 21.00 uur 'Je, tu, il, elle' van Chantal Akerman, woensdag om 21.00 uur 'The Doll Squad' van Ted V. Mikels.

In Cinema Balie vrijdag om 23.00 uur Dreams that Money can Buy van Hans Richter (1946). Zeven droomverhalen van avantgardisten die toen in New York zaten, zoals Max Ernst, Man Ray, John Cage en Marcel Duchamp.

Delft

Vanavond in Lumen om 19.45 uur Anno 1915, een indruk van een filmvoorstelling zoals gebruikelijk was aan het begin van de eeuw. Met pianobegeleiding.

Rotterdam

In de reeks 'popifilms' in Nighttown maandag om 21.30 uur de klassieke lsd-film The Trip van Roger Corman (1967), met notoire gebruikers als Peter Fonda, Bruce Dern en Dennis Hooper, naar een scenario van Jack Nicholson.

Nijmegen

Na de publieke sloop van theater Scala wordt vanavond aan het Julianaplein om 20.00 uur Noodbioscoop Scala geopend, een feestelijk gebeuren met de voorpremière van 'No Trians, no Planes', de nieuwe film van Jos Stelling.

In verschillende steden

L'Éternité et un jour (Theo Angelopoulos). Bruno Ganz als Griekse schrijver die op de laatste dag van zijn leven terugkijkt in een mooie reflecterende film met de bekende Angelopoulosthema's. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht.

Claire Dolan (Lodge Kerrigan). IJskoud portret van een hoer, die als zelfstandige vrouw haar gevoelens rationaliseert, heen en weer schietend tussen vamp en slaaf. Desmet Amsterdam, Haag Filmhuis, Lantaren/ Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen, Plaza Futura Eindhoven.

Shakespeare in Love (John Madden). Originele aanpak van Shakespeares Romeo and Julia waarin de geblokkeerde schrijver inspiratie vindt bij een beeldschone koopmansdochter. In dertien categorieën genomineerd voor een Oscar. In 31 theaters waaronder Uitkijk en Tuschinski 3 Amsterdam, Tuschinski 3, Babylon 1 en Metropole 1 Den Haag, Cinerama 2 en Pathé 5 Rotterdam.

The Thin Red line (Terence Malick). Filmische mijmering over de irrationaliteit van de oorlog. Sfeer en im-

pressie belangrijker dan realistisch oorlogsgeweld. Zeven Oscarnominaties. In dertig theaters, waaronder Tuschinski 1 Amsterdam, Tuschinski 2 Den Haag, Pathé 7 Rotterdam.

Festen (Thomas Vinterberg). Een familiefeest loopt genadeloos uit de hand. Grootste kracht van dit psychologische familiedrama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In achttien theaters, waaronder Cinecenter, Rialto 1 en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

La vita è bella (Roberto Benigni). Beste film van 1998 volgens de lezers van de Volkskrant, Europese film van het jaar, zeven Oscarnominaties. Genoeg aanprijzingen voor dit hartverwarmende verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikkingen daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. In twintig theaters, waaronder Cinecenter, Tuschinski 4 en The Movies Amsterdam, Babylon 2 en Metropole 5 Den Haag, Lantaren/ Venster 4 Rotterdam.

The Quarry (Marion Hänsel). Fijnzinnig filmpje waarin het Zuid-Afrikaanse landschap en racistische gevoelens mede de sfeer bepalen van een verhaal vol ingehouden spanning over gebroken mensen. Chassé Breda, Plaza Futura Eindhoven, Cinema Middelburg.

State of Dogs (Peter Brosens en Dorjkhandyn Turmunkh). Na hun dood worden honden, volgens een Mongoolse mythe, mensen. Een hond weet niet of hij dat wel leuk vindt in unieke film met documentaire beelden die mythe en poëzie inlijsten. Kriterion Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Poelestraat Groningen, Cinemariënburg Nijmegen.

Lola rennt (Tom Tykwer). Op het ritme van een technodreun rent Lola (Franka Potente) door Berlijn. Ze heeft twintig minuten om het leven van haar vriend te redden, in frisse, vitale Duitse film over toeval en geluk. In elf theaters, waaronder Kriterion, The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/Venster en Pathé Rotterdam.

Gummo (Harmony Korine). Verbijsterend portret van een Amerikaans stadje in een vaak onbehaaglijke, energieke, instinctieve en originele filmcollage met onvergetelijke momenten. Het Domein Sittard, Louis Tilburg.

Leaf on a Pillow (Garin Nugroho). Indonesische speelfilm over zwerfkinderen, gebaseerd op een documentaire met enkele rollen van de zwerfkinderen zelf. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Het vijfde seizoen (Rafi Pitts). Leuke Iraanse komedie over rivaliserende families, met nu niet eens een kind maar een sterke vrouw in het middelpunt. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en 't Hoogt Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden