FILMTIPS

In het Nederlands Filmmuseum elke avond om 20.30 uur 'Poussières d'amour' van Werner Schroeter. Deze Duitse regisseur vroeg tien operazangers en -zangeressen om hun intieme gedachten over de emoties van het zingen te verwoorden en in een lied of aria uit te drukken....

Amsterdam

Nijmegen

Vanavond in Cinemariënburg na afloop van de eerste voorstelling van de nieuwe Nederlandse film 'Gordel van Smaragd' (aanvang 20 uur) een discussie met regisseur Orlow Seunke.

In verschillende steden

Tot en met 12 oktober het negende Filmfestival Zeeland. Naast een selectie van het afgelopen zeventiende Nederlands Film Festival worden nieuwe films vertoond die binnenkort in de bioscoop te zien zijn. Openingsfilm is vanavond 'Exit' van Paul en Menno de Nooijer, verder onder meer 'Gordel van Smaragd', 'Ma vie en rose', 'The Brave' en 'Prisoner of the Mountain'. Regisseurs en andere gasten worden ondervraagd in talkshows en Monique van de Ven krijgt een Bronzen Zeeleeuw. In het Schuttershoftheater in Middelburg, Alhambra in Vlissingen, De Koning van

Engeland in Hulst en 't Beest in

Goes.

In acht Brabantse filmtheaters tot en met 8 november een retrospectief van de Engelse regisseur Ken Loach. Behalve bekende films de voorpremière van Loachs laatste werk, 'Carla's Song'.

Gordel van Smaragd (Orlow Seunke). De (fictieve) liefdesgeschiedenis van een Nederlandse planter en een Indo-vrouw, in episoden en telkens ingeleid met historisch materiaal over de jaren 1939-1949. Een zinvolle film, mooi gemaakt en mooi gespeeld, met Pierre Bokma en Esmée de la Bretonnière in de hoofdrollen. In elf theaters, waaronder Alfa en Movies Amsterdam, Babylon en Metropole Den Haag, Pathé Rotterdam.

Brigands, chapitre VII (Otar Iosseliani). Drie perioden in de geschiedenis, met dezelfde mensen in andere rollen, maar steeds weer hetzelfde gedonder. Wijze en bittere komedie over de collectieve waanzin en de zinloze zucht naar macht die tot even zinloze slachtingen leidt. Desmet Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven.

Cop Land (James Mangold). Mooi gespeeld (onder meer Sylvester Stallone, Robert De Niro, Harvey Keitel) verhaal over goed en kwaad in een plaats waar meer agenten zijn dan waar ook. In 31 theaters, waaronder Bellevue Cinerama Amsterdam, Tuschinski 3 Den Haag, Pathé 1 en Lumière 2 Rotterdam.

Happy Together (Wong Kar-Wai). De dramatische liefde van twee mannen in Hong Kong en Buenos Aires, vormgegeven in een briljante stijl waarin geen filmmiddel geschuwd wordt. Rialto en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht.

The Lost World (Steven Spielberg). Het vervolg op 'Jurassic Park', de meeste succesvolle speelfilm aller tijden, is technisch knap, maar de dieren zijn interessanter en beter dan de mensen. In 100 theaters, waaronder Tuschinski 1, City 1 en Cinema 1 Amsterdam, Metropole 1, Tuschinski 1 Den Haag, Cinerama 1, Imax en Lumière 1 Rotterdam.

Broos (Mijke de Jong). Intelligente en mooi gechoreografeerde filmbewerking van gelijknamig toneelstuk over een 'broos' samenzijn van vijf zussen in een weekeinde. Kriterion Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen, De Keizer Deventer.

Few of Us (Sharuna Bartes). Film zonder woorden of verhaal. Een vrouw komt per helicopter in een woest, bosrijk gebied. Ze bezoekt een nomadenvolk maar maakt geen contact. Visuele kracht zonder verklaring. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis.

Turks Fruit (Paul Verhoeven). Met nieuwe kopieën opnieuw in de bioscoop. De best bezochte Nederlandse film aller tijden en nog steeds vitaal met Rutger Hauer en Monique van de Ven als de naar Jan Wolkers gemodelleerde schilder/beeldhouwer en zijn grote liefde die hij verliest aan een hersentumor. Alfa 4 Amsterdam, Haags Filmhuis, Movies 1 Utrecht, Plaza Futura, Euro Cinema 3 Arnhem, Lumière Maastricht, Molenstraattheater 1 Wageningen.

Career Girls (Mike Leigh). Twee vriendinnen ontmoeten elkaar na zes jaar in een dramatisch niet sterk maar door het spel toch levensecht drama van twee carrièrevrouwen die het niet haalden. Elf theaters, waaronder Alfa 2, Desmet 1 en Movies 1 Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

Forgoten Silver (Peter Jackson). Grappige nepdocumentaire over een onbekende Nieuw-Zeelandse filmpionier. Kriterion 2 Amsterdam, Liga'68 Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden