Filmtips

Vooruitgang en noodlot

Hoewel hij in zo'n zestig films speelde, ziet de Amerikaan Sam Shepard (1943) zichzelf vooral als (toneel)schrijver. Op zijn 30ste had hij al dertig opgevoerde stukken op zijn naam staan. Beroemd werd hij nochtans met filmscenario's. Zo schreef hij Wim Wenders' klassieker Paris, Texas (1984). Als acteur speelde hij veelal bijrollen. Zijn hoofdrol in Homo Faber is een uitzondering. Maar hij is bijzonder goed op zijn plaats als de ik-figuur uit Max Frisch' gelijknamige roman uit 1957, waarin grote thema's des levens aan de orde komen. Faber is een rationalist, een optimist, een ingenieur met grenzeloos vertrouwen in technologie en vooruitgang, die de wereld rondreist om deze met zijn bouwprojecten beter te maken. Maar als hij aan het begin van de film op het vliegveld van Athene zit, is daar weinig van te zien en vervloekt hij de tijd die de afgelopen drie maanden vooruit is gegaan. Vanaf dat moment volgt een lange flashback met daarin ook weer flashbacks, waarin we zien hoe Fabers vooruitgangsdenken een stevige knauw krijgt van het noodlot. Behalve Shepard tillen ook zijn twee vrouwelijke medespelers de wat vlakke boekverfilming boven de middelmaat uit: Barbara Sukowa als zijn oude geliefde en Julie Delpy als mysterieuze jonge vrouw die bewust en onbewust alle zekerheden van Faber omver gooit.


Homo Faber (Volker Schlöndorff, 1991)


Arte, 14.45-16.35 uur.


Natural Born Killers

(Oliver Stone, 1994) Oliver Stones bijdrage aan de nouvelle violenceis een moddervette, razend gemonteerde film. Woody Harrelson en Juliette Lewis zijn stapelverliefd op elkaar. Ze doorkruisen Amerika en schieten, omdat ze dat leuk vinden, onderweg meer dan vijftig mensen dood. Voer voor hijgerige media, natuurlijk. Stone zelf werd evenzeer voer voor media, die de hoeveelheid ongebreideld geweld in de film bekritiseerden.


RTL 7, 22.10-00.30 uur.


The Sunchaser

(Michael Cimino, 1996) Voorlopig laatste film van de man die zowel een historische klassieker (The Deer Hunter) als een historische flop (Heaven's Gate) op zijn naam heeft staan. De titelfiguur uit The Sunchaser is een terminaal zieke gevangene die een arts (Woody Harrelson) gijzelt en met hem de bergen in vlucht, omdat hij ervan overtuigd is te kunnen genezen door een bad te nemen in een bergmeer.


RTL 7, 00.30-02.45 uur.


-----------------------------


'Deze productie was één groot hoofdpijndossier'

Regisseur Volker Schlöndorff geeft toe geconfronteerd te zijn met zijn eigen hybris bij het verfilmen van Max Frisch' Homo Faber: het werd een roadmovie die van Mexico voerde naar Zuid-Amerika, Parijs, Italië en Athene. En dan moest er ook nog een oud vliegtuig een noodlanding maken in de woestijn.


Homo Faber, Arte, 14.45 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden