FILMTIPS

Op het terras van het Nederlands Filmmuseum, waar nog steeds twee films van Alfred Hitchcock per avond draaien, zaterdag omstreeks 22.00 uur een openluchtvoorstelling van 'Tot ziens' van Heddy Honigmann, met Johanna ter Steege....

Amsterdam

Utrecht

Woensdag vanaf 22.00 uur op het Vredenburgplein een openluchtvoorstelling op een megascherm van 'Asterix en de knallende ketel'. Met muziek en dansen vooraf en daarna, in het kader van het Romeinenjaar.

In verschillende steden

Batman and Robin (Joel Schumacher). Arnold Schwarzenegger en Uma Thurman zijn de gevaarlijke gekken tegen wie Batman en Robin ten strijde trekken, met dit keer Alicia Silverstone als Batgirl aan hun zijde in film die originele ideeën mist en pas in het tweede deel gang krijgt. In 77 theaters.

Marion (Manuel Poirier). Rijk echtpaar uit Parijs wil zich ontfermen over dorpsmeisje in kleine, zorgvuldige plattelandsfilm met sociaalkritische ondertoon. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen.

Drifting Clouds (Aki Kaurismäki). Als restaurant sluit, staat Ilona op straat. Haar man verliest bij loting ook zijn baan, maar de fraaie tragikomedie eindigt optimistisch. Filmhuis Arnhem.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats.

Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. Desmet Amsterdam. Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Tierra (Julio Medem). De Bask Medem pakt ook in zijn derde speelfilm geen klein thema aan. Hij verbeeldt het lichamelijke en het spirituele van de macho in Angel, een insectenverdelger. Een curieuze, maar visueel indrukwekkende film. Lumen Delft.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. Cinecenter, Desmet en Movies 3 Amsterdam, Cine K Maastricht, Movies 2 Utrecht.

Men in Black (Barry Sonnenfeld). Als een strip verfilmde science fictionkomedie over mannen die de wereld beschermen tegen gevaarlijke ruimtewezens. In 86 theaters, waaronder City 1, Cinema 2 en Tuschinski 3 Amsterdam, Tuschinski 2, Metropole 2 en 4 Den Haag, Pathé 1, Lumière 1, Cinerama 2 en Imax Rotterdam.

Lone Star (John Sayles).

In een zoektocht naar het verleden vindt de sheriff zichzelf.

Mooie studie van het gecompliceerde leven in een Texaans stadje. Venster Rotterdam.

The Funeral (Abel Ferrara). In donkere, sombere beelden ontkomen drie maffiabroers niet aan hun lot. Indrukwekkende ontleding van maffiawortels rond een begrafenis. Alfa 4 en Kriterion 1 Amsterdam.

Shine (Scott Hicks). Aangrijpende dramatisering van het leven van de Australische pianist David Helfgott. Lievelingsfilm van het publiek op het International Film Festival Rotterdam. Filmhuis Arnhem, Filmhuis Jeroen Den Bosch, Camera 3 Groningen, Movies 2 en 't Hoogt Utrecht.

Un air de famille (Cédric Klapisch). Amusante, spitse Franse komedie rond een caféfamilie. Cinecenter Amsterdam.

The English Patient (Anthony Minghella) Nogal fragmentarisch gestructureerd epos naar het boek van Michael Ondaatje.

Winnaar van negen Oscars, waaronder die voor de beste film. In achttien theaters, waaronder Alhambra 1 en de Uitkijk Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Lumière 3 Rotterdam.

Scream (Wes Craven). Specialist in horrorfilms over tieners parodieert zijn eigen genre met overgave. Voor MTV-kijkers. In 31 theaters, waaronder City 3 en 7 Amsterdam, Tuschinski 4 Den Haag, Cinerama 5 en Pathé 2 Rotterdam.

Bean (Mel Smith). Eerste lange speelfilm met Rowan Atkinson als Engelse suppoost Mr. Bean, die als vermeende kunstexpert in Amerika grote en kleine rampen veroorzaakt. In 107 theaters een groot succes.

Nelly et mr. Arnaud (Claude Sautet). Mooi gebalanceerd drama tussen een schrijver en zijn secretaresse. Vakmanschap zonder ijdelheid. Cinecenter Amsterdam, Cinesol 1 Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden