Filmtips

Platte tweeling

Je eigen film betitelen als plat vermaak. Tim Oliehoek deed het met Spion van Oranje. Aan lef ontbreekt het de jonge filmmaker niet. Dat bewees hij eerder met Vet hard, ook al een botte actiekomedie die de toen twintiger Oliehoek enige faam bezorgde. Nadat hij in het tv-programma van Paul de Leeuw te kennen had gegeven ooit een film te willen maken rond zijn twee grote idolen, James Bond en Paul de Leeuw, duurde het vier jaar voor Spion van Oranje in première ging. De Leeuw nam daarin de dubbele hoofdrol voor zijn rekening van een eeneiïge tweeling. De een is een Duitse geleerde die Nederland onder water wil zetten zodat Duitsland aan de Noordzee komt te liggen. De ander is een talentloze couturier die wordt ingeschakeld om het plan te verijdelen. Alle remmen gaan los, clichés en citaten uit het actiefilmgenre - James Bond - trekken voorbij, net als een parade van bekende Nederlanders. Maar Spion van Oranje werd geen succes. Niet bij het publiek, niet bij de critici. Wat producent San Fu Maltha, nooit vies van een stokerige opmerking, ertoe bracht Paul de Leeuw in de Volkskrant daarvan deels de schuld te geven. De Leeuw zou zijn regisseur 'als een baksteen' hebben laten vallen toen een recensent kritiek had op de film. Maltha: 'Wat kun je met een marketingcampagne als de hoofdrolspeler weigert om in zijn eigen tv-show aandacht aan de film te besteden?' Een beetje meer hand in eigen boezem zou geen kwaad hebben gekund. Blijkbaar zijn er gewoon minder mensen dan gedacht die nog in zijn voor lange reeksen onzinnige ontploffingen en opgerekte poep- en plasgrappen.


Spion van Oranje (Tim Oliehoek, 2009)


Nederland 3, 20.15-21.50 uur.


The Holiday

(Nancy Meyers, 2006) Zeker niet Kate Winslets beste film, maar door haar aanwezigheid (en, vooruit, ook van Cameron Diaz, Jude Law en Jack Black) toch alleszins aangename romantische komedie over een Amerikaanse carrièrevrouw uit Los Angeles (Diaz) en een Engelse journaliste uit Surrey (Winslet) die tijdelijk van huis en daarmee van leven ruilen. Hun moderne problemen en kerstverdriet verdwijnen wanneer vers mannenvlees zich aandient en de liefde zomaar weer zijn werk doet.


RTL 4, 20.00-22.45 uur.


Hidalgo

(Joe Johnston, 2004) Ouderwets sterrenvehikel en ouderwetse avonturenfilm. Acteur Viggo Mortensen was doorgebroken met The Lord of the Rings-trilogie, toen hij paard Hidalgo mocht bestijgen. Daarmee neemt hij de uitnodiging van een sjeik aan mee te doen aan een levensgevaarlijke wedren over 3.000 mijl door de verzengende Arabische woestijn. Hij is, eind 19de eeuw, de eerste Amerikaanse deelnemer. Zandstormen, een sprinkhanenplaag en valse concurrentie zijn zo wat van de ontberingen die hem wachten in deze lange film vol spectaculaire beelden.


Veronica, 20.30-23.10 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden