Filmtips

In de ban van Idi Amin

Alleen al om de magistrale hoofdrol van Forest Whitaker een absolute aanrader. Hij speelt de Oegandese dictator Idi Amin, President voor het leven, Heer van Alle Dieren van het Land en Alle Vissen van de Zee, Overwinnaar van het Britse rijk in Afrika in het algemeen en Oeganda in het bijzonder en Koning der Schotten - met een mengeling van huiveringwekkende charme en wreedheid.


De film is een verfilming van de gelijknamige roman van de Britse journalist Giles Foden. Hij sprak met artsen, diplomaten, Britse soldaten en burgers die tijdens Amins regeringsperiode in Oeganda woonden en bundelde hun karaktertrekken en ervaringen in het romanpersonage Nicholas Carrigan, de arts door wiens ogen het verhaal wordt verteld. Geen historische werkelijkheid dus, maar 'geïnspireerd' op wat er echt is gebeurd.


-------------------------------------------------------


'Mensen die er niet bij waren, denken nu dat het een grappig tijdperk was. Amin was niet grappig.'

Rhoda Kalema (toen 77) in 2006 in de Oegandese krant New Vision, over The Last King of Scotland. Amin vermoordde haar man, de minister van Handel William Kalema.


-------------------------------------------------------


Carrigan (gespeeld door James McAvoy) raakt in de ban van de charismatische dictator, die hem benoemt tot minister van Volksgezondheid, en komt er maar langzaam achter wat een ongeleid projectiel die is.


Amin heeft tijdens zijn bewind naar schatting 300 duizend landgenoten laten vermoorden.


The Last King of Scotland (Kevin Macdonald, 2006)

RTL 7, 20.00-22.30 uur.


Mijn leven als hond

(Lasse Hallström, 1985). Regisseur Hallström sloeg later de plank af en toe behoorlijk mis (in het saaie Scheepsberichten of het mierzoete Chocolat), maar Mijn leven als hond is een mooie, kleine film over een 12-jarige jongen die in de jaren vijftig wordt ondergebracht bij familie op het platteland en daar de dood van zijn moeder en zijn hond probeert te verwerken. Heftige onderwerpen in een film die toch niet te zwaar wordt.


Nederland 3, 15.30-17.05 uur.


The Life of David Gale

(Alan Parker, 2003). Kevin Spacey speelt een filosofiedocent in Texas die in de gevangens zit op beschuldiging van verkrachting en moord. Hij wacht op zijn executie. Ironisch genoeg is hij juist altijd een militant actievoerder tegen de doodstraf geweest.


Journaliste Kate Winslet gaat hem interviewen, vermoedt een complot en ontrafelt langzaam wat er is gebeurd. The Life of David Gale heeft trekken van een thriller: zal Winslet als ze de waarheid heeft ontdekt, die op tijd kunnen openbaren? Maar interessanter dan de plot is uiteindelijk wat over de doodstraf wordt gesteld, ondanks dat de film weinig expliciet stelling neemt.


RTL 8, 22.30-01.05 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden