FILMTIPS

In het Nederlands Filmmuseum van zaterdag tot en met 19 oktober elke dag om 15 en 19 uur 'Meneer Hoppert gaat naar de stad' (Mr....

Amsterdam

In de Balie vrijdag en zaterdag om 23 uur films van de jonge onafhankelijke Chinese regisseur Wang Xiaoshuai: 'The Days' en 'Frozen'. Zaterdag om 21.30 uur een inleiding van specialiste Anne Sytske Keier.

In Kriterion vrijdag vanaf 18 uur eindexamenfilms van de Rietveld Academie en de Nederlandse Film- en Televisieacademie.

Rotterdam

In zaal de Unie vrijdag om 20.30 uur het programma Hoe het allemaal begon. De eerste stappen van inmiddels befaamde (soms al overleden) regisseurs, zoals Godard, Truffaut, Fassbinder, Polanski, Verhoeven, Greenaway en Zwartjes.

Utrecht

In Studio na afloop van 'Gordel van Smaragd' (die om 21.30 uur begint) een zaalgespek met regisseur Orlow Seunke.

Nijmegen

Zaterdag in Cinemariënburg vanaf 22 uur een Nacht van de wansmaak, met als hoofdfilm 'The Clones of Bruce Lee' en verder tenenkrommende trailers en gênante fragmenten.

Cinemariënburg start dinsdag een retrospectief van de Russische regisseur Andrei Tarkovski. Elke dinsdag om 19.45 uur een film, met inleidingen en nabeschouwingen. Dinsdag 'De stoomwals en de viool' met een lezing van Willem Jan Otten.

In verschillende steden

In twaalf theaters in elf steden voortaan op vrijdagmiddag om 15.30 uur een kwaliteitsfilm voor jongeren tot en met 25 jaar. Prijs slechts zeven gulden, voor CJP'ers zelfs maar vijf gulden. Het project heet 'MovieZone' en gaat ervan uit dat jongeren in de leeftijdsgroep rond de twintig niet zo vaak naar een niet-commerciële bioscoop gaan. De twaalf theaters zijn Rialto en Desmet Amsterdam, Filmhuis Arnhem, Chassé Breda, Jeroen Den Bosch, Haags Filmhuis, Plaza Futura Eindhoven, Concordia Enschede, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam, Louis Tilburg en 't Hoogt Utrecht.

Ma vie en rose (Alain Berliner). Originele, mild-humane, bitterzoet ironie over een Frans-burgerlijk milieu waarin een jongen zich een meisje voelt. Uitkijk en Kriterion Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Lantaren/Venster 3 Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht.

Leven met je ogen (Ramón Gielen) en To Sang Filmstudio (Johan van der Keuken). Van der Keuken maakte miniportret van Chinees-Amsterdamse fotograaf, Ramón Gielen laat zien hoe hij dat doet. Rialto Amsterdam.

Karakter (Mike van Diem). Bordewijks roman 'van vader en zoon' als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. Bekroond met een Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film. In dertien theaters, waaronder Alfa 3 en Movies 3 Amsterdam.

Broos (Mijke de Jong). Intelligente en mooi gechoreografeerde filmbewerking van gelijknamig toneelstuk over een 'broos' samenzijn van vijf zussen in een weekeinde. Actrices deelden Gouden Kalf. Kriterion Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen.

Gordel van Smaragd (Orlow Seunke). De (fictieve) liefdesgeschiedenis van een Nederlandse planter en een Indo-vrouw, in episoden en telkens ingeleid met historisch materiaal over de jaren 1939-1949. Een zinvolle film, mooi gemaakt en mooi gespeeld, met Pierre Bokma en Esmée de la Bretonnière in de hoofdrollen. In elf theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 en Metropole 4 Den Haag, Cinerama 5 Rotterdam.

Brigands, chapitre VII (Otar Iosseliani). Drie perioden in de geschiedenis, met dezelfde mensen in andere rollen, maar steeds weer hetzelfde gedonder. Wijze en bittere komedie over de collectieve waanzin en de zinloze zucht naar macht die tot even zinloze slachtingen leidt. Desmet Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven.

Cop Land (James Mangold). Mooi gespeeld (onder meer Sylvester Stallone, Robert De Niro, Harvey Keitel) verhaal over goed en kwaad in een plaats waar meer agenten zijn dan waar ook. In 31 theaters, waaronder Bellevue Cinerama Amsterdam, Tuschinski 3 Den Haag, Pathé 4 en Lumière 2 Rotterdam.

Happy Together (Wong Kar-Wai). De dramatische liefde van twee mannen in Hong Kong en Buenos Aires, vormgegeven in een briljante stijl waarin geen filmmiddel geschuwd wordt. Rialto en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden