FILMTIPS

Amsterdam..

In de jaren zeventig greep een nieuwe generatie filmmakers de macht in Hollywood. Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese en tal van andere jonge regisseur verwerkten gevoelige thema's van die tijd in hun werk, dat tot en met 5 mei in het Filmmuseum te zien is. Aan de hand van Peter Biskinds sappige geschiedschrijving 'Easy Riders, Raging Bulls - How the Sex-Drugs-and-Rock 'n' Roll Generation Saved Hollywood' werd een sterk programma samengesteld. Deze week onder meer: 'Badlands' van Terence Malick, 'Jaws' van Steven Spielberg en 'Apocalypse Now' van Francis Ford Coppola.

In Het Ketelhuis, de bioscoop voor de Nederlandse film, op het terrein van de Westergasfabriek, elke avond 'No Trains No Planes' van Jos Stelling. Voorts onder meer 'Balkan Baroque', over het leven en werk van kunstenares Marina Abramovic. Donderdag en zondag draait 'Kleine Teun' van Alex van Warmerdam. Van maandag tot en met woensdag om 19.15 uur 'Karakter' van Mike van Diem.

In De Balie vrijdag en zaterdag om 23.00 uur Things to come, een nieuw, maandelijks programma over experimentele film, videokunst en nieuwe media. In de eerste aflevering de film waarnaar het programma is vernoemd: 'Things to come' (1936) van William Cameron Menzies, de Britse film waarmee de strijd met Hollywood voor het eerst werd aangebonden.

Woensdag opent op de Nieuwmarkt de Helden & Boeven Kinderbioscoop, die zich richt op kinderen van twee tot twaalf jaar. In de kinderbioscoop draaien kinderfilms van allerlei aard, en een keer per week is er een dinervoorstelling. Veertig kinderen kunnen plaatsnemen op een verhoogde loge met gordijnen, op gouden bankjes of op kussens van fluweel.

Utrecht

In Filmtheater 't Hoogt zaterdag om 20.15 uur Dancing Images - Old Films and New Music. Componisten Daniel Cross en Gerrit de Boeren lieten zich inspireren door films als 'Opus II, III & IV' (1919-1925) van Walter Ruttman, 'Emak Bakia' (1924) van Man Ray en 'Ballet Mécanique' (1927) van Léger/Murphy.

Den Haag

In Theater Zeebelt zondag om 19.30 uur het derde deel van de serie De kardinale deugden, een onderzoek naar de betekenis van deugden in documentaires. Met 'Voyage to Cythera' van Frank Scheffer en 'Sinfonia' van Jaap Drupsteen. Na afloop een discussie met de makers.

In verschillende steden

In My Name is Joe (Ken Loach) schetst humanist Loach een realistische beeld van lower class heroe Joe. Een geslaagde liefdesgeschiedenis bovendien. In 10 theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en Lantaren/Venster Rotterdam.

Sue (Amos Kollek) is een fascinerend verslag van het leven van een contactgestoorde vrouw. Hoe dieper de vrouw wegzakt in haar misère, hoe prangender worden de vragen die de dit treurspel oproept. Met ijzersterk spel van Anna Thomsom. In Kriterion Amsterdam en het Haags Filmhuis.

Arlington Road (Mark Pellington) is ondanks enkele haperingen in het scenario een dynamische thriller waarin het grote gelijk van een door terrorisme geobsedeerde hoogleraar door een grote stilte wordt omvat. Dreunt lang na in het hoofd. In 45 theaters, waaronder Bellevue en Cinema Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Lumière 4 en Pathé 1 Rotterdam.

La vie rêvée des anges (Erick Zonca) is een ijzersterk drama over twee jonge vrouwen die een vriendschap sluiten, om langzaam maar zeker weer van elkaar verwijderd te raken. Fantastisch geacteerd, dwingend camerawerk. In Rialto en Desmet Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Liga '68 Groningen, Haags Filmhuis, Cinemarienburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht en Molenstraat 1 Wageningen.

Melancholie voert de boventoon in No Trains No Planes (Jos Stelling), een tragi-komedie over een dag uit het leven van de stamgasten van een bruin café. Stelling solliciteert niet naar de bulderende lach, maar rijgt met kleine toneelstukjes een slinger van verdriet aan elkaar. Te zien in Het Ketelhuis Amsterdam en Springhaver Utrecht.

Shakespeare in Love (John Madden). Originele aanpak van Shakespeares Romeo and Julia, waarin geblokkeerde schrijver inspiratie vindt bij beeldschone koopmansdochter. Zeven Oscars, waaronder die voor de beste film. In 50 theaters, waaronder Tuschinski 1 en De Uitkijk Amsterdam, Babylon 1, Metropole 2 en Tuschinski 4 Den Haag en Cinerama 1 Rotterdam.

La vita è bella (Roberto Benigni). Beste film van 1998 volgens de lezers van de Volkskrant, Europese film van het jaar, drie Oscars, waaronder die voor de beste niet-Engelstalige film. Genoeg aanprijzingen voor dit hartverwarmende verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikkingen daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. In 24 theaters.

Festen (Thomas Vinterberg). 100 Duizend mensen zagen inmiddels hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische familiedrama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In achttien theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden