FILMTIPS

Amsterdam..

Rotterdam

Het Centrum voor Filoso

fie & Kunst van de Erasmus Universiteit organiseert in samenwerking met V2-Organisatie en de Rotterdamse Kunststichting een debattenreeks over de versnelling van het beeld in de westerse beeldcultuur. Vanavond, in Zaal de Unie, een interview met Peter Greenaway. Aansluitend een discussie over cinematografisch engagement, met Simon Field (directeur IFFR), Ed Tan (hoogleraar vergelijkende kunstwetenschap) en filmmaker Ian Kerkhof. Op vrijdagavond wordt er gedebatteerd over 'digitale processen - beeldbegrip en digitale media'.

In verschillende steden

Pi (Darren Aranofsky). Sterk debuut waarin geobsedeerde wetenschapper zoekt naar een code die toegang moet verschaffen tot alle geheimen van het bestaan. Met minimale middelen schept Aronofsky een beklemmende, claustrofobische sfeer. Nog benauwender zijn de inkijkjes in het brein van de wetenschapper, die wordt geplaagd door hevige hoofdpijnen. Kriterion Amsterdam (behalve maandag) en Haags Filmhuis.

Felicia's Journey (Atom Egoyan). In dit relaas over een oudere man en een meisje worden de feiten lang uitgesteld, waardoor de psychologische thriller iets krijgt van een puzzel waaraan stukjes lijken te ontbreken. Mooi en ontroerend. In twaalf zalen, waaronder Kriterion Amsterdam en Babylon Den Haag.

Man on the Moon (Milos Forman). Liefdevol portret van de Amerikaanse kamikaze-komiek Andy Kaufman. In acht theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam en Lantaren/ Venster Rotterdam.

Terminus Paradis (Lucian Pintilé). Mooie, soms absurde, grimmige love story in Roemenië na de val van Ceaucescu. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Gladiator (Ridley Scott). Het oude populaire spektakel krijgt een nieuw jasje dankzij Ridley Scott, die een hommage brengt aan het genre en spectaculaire scènes ontwerpt rond een Romeinse veldheer die slaaf wordt, schitterend gespeeld door Russell Crowe. In 75 theaters, waaronder City 1, Tuschinski 1 en Arena 14 Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Pathé 1 en Imax Rotterdam.

The End of the Affair (Neil Jordan). Ralph Fiennes en Julienne Moore spelen overtuigend een stormachtige affaire tussen een schrijver en zijn buurvrouw in een sfeervolle film tijdens WO II in Londen. Movies 1 Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

Jacky (Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi). Mooie, heldere, minimalistische film met regisseur Hu (Brabander met Chinese ouders) zelf in de hoofdrol van een jongeman die leeft naar wat het moment hem maar geeft. Zoals ook de film de stijl heeft van aaneengeschakelde momentopnamen als een verlengde fotografie. Verrassend debuut van twee jonge regisseurs die werden opgeleid op de Amsterdamse Rietveld Academie. Het Ketelhuis Amsterdam, Chassé Breda en Filmliga 68 Groningen.

Ratcatcher (Lynn Ramsay). Een twaalfjarige jongen in een achterbuurt van Glasgow. Brits sociaal realisme van debuterende regisseuse, die nu eens niet de wantoestanden aanklaagt, maar in mooie stijlvolle beelden eerder een sfeer van berusting oproept. Fabriek Zaanstad.

Bringing Out the Dead (Martin Scorsese). Uitgekiende balans tussen hilariteit en tragiek rond een ambulance-arts in New York begin jaren negetig, waar demonen 's nachts de straten in bezit hebben. Nicolas Cage is perfecte vertolker van deze gekwelde vriendelijke man. Movies 3 Amsterdam, Camera 3 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen en Cinerama 4 Rotterdam.

Lek (Jean van de Velde). Vlotte en geestige thriller met mooie dialogen en fraai spel van onder meer debuterende Cas Jansen, Victor Löw en Thomas Acda. In 32 theaters, waaronder Ketelhuis, Arena en Bellevue Amsterdam, Pathé Rotterdam.

L'humanité (Bruno Dumont). Van elke glamour gespeende Emmanuel Schotté speelt een politie-inspecteur aan wiens bestaan geen lol te beleven valt. Na 'La vie de Jésus' bevestigt Bruno Dumont zijn talent als de compromisloze regisseur van het realisme zonder opsmuk. Rialto Amsterdam, Poelstraat Groningen,'t Hoogt Utrecht.

Sleepy Hollow (Tim Burton). Johnny Depp vecht tegen de Ridder zonder Hoofd in een spectaculaire, vernuftige en amusante horrorfantasie. In zes theaters, waaronder City 3 Amsterdam, Pathé 3 Scheveningen, Pathé 9 Groningen.

American Beauty (Sam Mendes). Met vijf Oscars bekroonde bittere vertelling over een burgerman in een Amerikaanse buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. In 16 theaters, waaronder Movies en Tuschinski 6 Amsterdam, Metropole 4 Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden