FILMTIPS

Amsterdam..

In Cinema de Balie tot en met zondag in het programma Patagonië: het einde van de wereld films die gemaakt zijn in of gaan over Patagonië. Elke avond om 22.30 uur, zondag ook om 15.00 en 20.00 uur.

Brabant

In twaalf Brabantse filmhuizen t/m 10 november Nieuwe Grenzen, Nieuwe Beelden, een programma van films uit voormalige Sovjet-republieken. Vandaag start het roulerende pakket van negentien recente films in Chassé Breda, filmtheater Cuijk, Plaza Futura Eindhoven, Cinema Paradiso in Roosendaal en Fidei et Arti in Oudenbosch. De rest volgt later.

Utrecht

In 't Hoogt zondag om 15.30 uur een Filmconcert. Vertoond wordt 'De nacht van de vier hoeden', een documentaire van Céline Linssen over de Filmliga, met pianobegeleiding door Charles Janko.

Zaandam

In De Fabriek vrijdag om 22.30 uur een Mongoolse avond. Vertoond wordt 'Urga' van Nikita Mikhalkov, maar zonder geluid. In plaats daarvan speelt Blakhorse, een Mongools duo boventoonzingers dat zichzelf begeleidt met traditionele Mongoolse strijkinstrumenten.

In verschillende steden

In Amsterdam (Balie, Filmmuseum, Melkweg, Tropeninstituut) en Rotterdam (Lantaren/

Venster) Festival Latino Americano, met recente films uit Latijns-Amerika.

Seul contre tous (Gaspar Noé). Indringend, met grove middelen geschetst portret van een maatschappelijk ontspoorde slager met kortsluiting in zijn hoofd, die alleen geluk kan vinden bij zijn autistische dochter. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen.

The Blair Witch Project (Daniel Myrick en Eduardo Sanchez). Goed gemaakte pseudo-documentaire over drie door een bos dolende studenten, waarbij opnamen van digitale HI8-camera handig gemengd zijn met videobeelden. Big Brother in het klein en intensiever dan bij Veronica, al is het verschijnsel pseudo-documentaire niet nieuw en zijn er inventievere verhalen bedacht. Minder eng dan voorspeld. In twintig theaters, waaronder Cinecenter, Calypso 1 en Kriterion 2 Amsterdam, Haags Filmhuis, Pathé 3 en Lumière 2 Rotterdam.

Star Wars: The Phantom Menace (George Lucas). In prequel van de drie voorgaande delen doen de met computers gemaakte bewoners van het sterrenstelsel niet onder voor echte acteur. Lucas' werk steunt niet op het povere scenario, maar moet het hebben van de sublieme techniek. In 101 theaters, waaronder City 7, Cinema 1 en Tuschinski 3 Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Pathé 4, Cinerama 1en Pathé 1 Rotterdam.

Los amantes del Círculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. Te zien in tien theaters, waaronder The Movies en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Liga '68 Groningen, Lantaren/Venster Rotterdam.

After Life (Kore-eda Hirokazu). Beeldschone droomvertelling over bedrijf waar aan kersverse doden wordt gevraagd hun dierbaarste herinnering te vertellen. Daarvan wordt een film gemaakt en de herinnering wordt meegenomen naar de eeuwigheid. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick). Kubricks fenomenale techniek maakt elke scène in zijn filmische nalatenschap over ontrouw ogenstrelend, maar geen moment is het meer dan decor. De prachtig aangeklede orgie doet denken aan Fellini, maar het blijft poppenkast. In 14 theaters, waaronder Calypso 2, Kriterion 1, en The Movies Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Cinerama 4 Rotterdam.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Mouriéras laat de personages zichzelf zijn in een kleine, originele, warme film. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis en Poelstraat Groningen.

Os mutantes (Teresa Villaverde). Imponerend rauw portret van Portugese zwerfkinderen leidde in Portugal tot kamervragen. Begrijpelijk, het is een film als een mokerslag. Rialto Amsterdam.

Deconstructing Harry (Woody Allen). Een stortvloed aan flauwiteiten, harde grappe en sterren in het geestige portret van een geblokkeerde schrijver die het verschil tussen fictie en werkelijkheid niet meer weet. Te zien in de Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Poelstraat Groningen, Scala Nijmegen, Filmhuis Delft.

Happiness (Todd Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Acht theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit onbekend Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem, Plaza Futura Eindhoven, De Groene Engel Oss.

Cookie's Fortune (Robert Altman). Leuke familiegeschiedenis rond de zelfmoord van een oude weduwe. Fraai ensemblespel, met Glenn Close, Julianne Moore en Liv Tyler. Cinecenter Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden