Filmtips

De lege jaren zeventig

Iedereen in The Ice Storm verbergt zijn onzekerheid en wanhoop achter een ongemakkelijk opgeruimde glimlach. Het is hartje winter in het witte, welgestelde dorp New Canaan in Connecticut, aan de oostkust. Amerikaanser kun je het nauwelijks krijgen. Het is 1973. En dat is de oorzaak van die onzekerheid. Het vrije denken en de seksuele revolutie zijn doorgedrongen tot de burgerlijke lagen van de samenleving. In combinatie met het materialisme en het individualisme levert dat gemoedstoestanden op waarmee ouders noch kinderen in de twee gezinnen die centraal staan, overweg kunnen.

De in Taiwan geboren Ang Lee kwam pas op zijn 24ste naar Amerika. 1973 was toen al vijf jaar geleden. Toch zijn er weinig films die zo precies en raak de leegte van de jaren zeventig tonen. Hij gebruikt elementen die normaal gesproken in komedie en satire te zien zijn, maar hier ondanks hun parodiërende oppervlakte louter schrijnen. Of het nu het waterbed, de langharige dominee of het sleutelfeest is. Dat laatste is weliswaar het hoogtepunt van de film, maar wel het tegenovergestelde van hilarisch. Terwijl ze geen idee hebben wat hun alleen gelaten kinderen doen, geven de ouders zich over aan een feest waar ze geen zin in hebben en waar ze te veel moeten drinken om te kunnen doen waarvoor ze gekomen zijn: ruimdenkend en openbaar overspel plegen. Leger kun je het nauwelijks krijgen.

The Ice Storm (Ang Lee, 1997)

Nederland 2, 23.25-01.12 uur.

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

(Jean-Pierre Jeunet, 2001) Audrey Tautou en Mathieu Kassovitz schreven geschiedenis in dit uitzinnig vormgegeven grotestadssprookje waarin de verlegen Amélie besluit de bewoners van Parijs vrolijker te maken. Onderwijl achtervolgt ze een jongen die verloren pasfoto's verzamelt. Soort filmische suikerspin: het hapt lekker, maar wel heel snel weg.

Canvas, 22.55-00.55 uur.

Crazy/Beautiful

(John Stockwell, 2001) Nog een suikerspin, maar dan wat grimmiger. John Stockwell maakte van zijn debuut een film over klasseverschillen, maar toch vooral een liefdesverhaal tussen twee scholieren van 17, die beiden naar een high school in een yuppiewijk van Los Angeles gaan. Hij een arme Mexicaanse immigrant en zij (Kirsten Dunst) de dochter van een welgesteld, altijd druk Congreslid.

Één, 00.05-01.40 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden