FILMTIPS

Amsterdam..

In Kriterion vrijdag van 22.00 tot 05.00 uur een Dennis Hopper Filmnacht. Twee keer worden 'Blue Velvet' en 'True Romance' vertoond, daarvoor en daarna dansen, met een 'out of the blue sixties-sound'. Het is mogelijk dat Hopper zelf langs komt.

In het Filmmuseum dagelijks om 19.00 uur een gerestaureerde versie van Louisiana Story van Robert Flahertu (1948), over de oliewinning in Louisiana. Ook elke avond om 22 uur een gerestaureerde director's cut van 'Touch of Evil', van Orson Welles uit 1958.

In de documentairesalon van Rialto zaterdag om 16.15 uur 'Fatal Reaction: Moskou'. Na afloop een publieksdiscussie met regisseuse Marijke Jongbloed.

Den Haag

In het Haags filmhuis zaterdag en zondag De Iraanse Cinema in Exile. Aandacht voor de problematiek rond de Iraanse cinema, met drie blokken van korte en lange speelfilms en documentaires.

Eindhoven

In Pathé maandag om 21 uur een allerlaatste voorstelling van Star Trek IV The Voyage Home.

Leeuwarden

In Filmhuis Leeuwarden een Roze filmweek, met homo-erotische films als 'Chutney Popcorn', 'Head On', 'Love is a Devil' en 'Une affaire de Goût'.

Utrecht

In Springhaver, na afloop van 'Met grote blijdschap' (aanvang 20.00 uur), discussiëren regisseur Lodewijk Crijns en hoodrolspeelster Renée Soutendijk met het pu-

bliek.

In verschillende steden

The Circle (Jafar Panahi). Ontluisterend portret van de positie van Iraanse vrouwen. Een verhaal van uitzichtloosheid en verdriet, waarbij de cirkel van de titel (en de vertelstructuur) werkt als een wurgslang. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Lux Nijmegen en Filmcentrum Poelestraat Groningen.

Met grote bijdschap (Lodewijk Crijns). Twee broers zien elkaar na vijftien jaar terug in een afgelegen hoeve in de Belgische Ardennen. Een familiegeheim wordt stukje bij beetje ontrafeld in sterk, op een thriller lijkend, ijzersterk gespeeld familiedrama. Ketelhuis en Tuschinski-Arthouse 5 Amsterdam, Metropole 4 Den Haag, Camera 3 Groningen, Lux 6 Nijmegen, Cinerama 3 Rotterdam, Springhaver 1 Utrecht, Molenstaat 1 Wageningen.

Code Inconnu (Michael Haneke). Ontregelende film over modern leven in Parijs, waar spraakverwarringen en vooroordelen het zicht op de werkelijkheid ontnemen. In zes zalen, waaronder Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

Billy Elliot (Stephen Daldry). Engels kitchensinkdrama over een mijnwerkerszoon die balletdanser wordt. Debutant Daldry gebruikt alle clichés van de smartlap en komt er mee weg. Dankzij voortreffelijke Jamie Bell vooral, een kereltje dat van bonkig kind verandert in elegant symbool van sociale mobiliteit. In 35 zalen, waaronder Arena, Bellevue Cinerama, Movies en Tuschinski Arthouse Amsterdam, Babylon en Metropole Den Haag.

Wolken in mei (Nuri Bilge Ceylan). Poëtische pastorale over een filmer die in het dorp van zijn jeugd een documentaire wil maken met zijn ouders en familie in de hoofdrol, net als de film zelf. Vader verzet zich tegen het kappen van bomen en vindt dat het lot zijn gang moet gaan, maar hij wil nog niet dood. Europese prijs van de internationale filmkritiek. De Fabriek Zaandam.

O Brother, Where Art Thou (Joel en Ethan Coen). Achtste film van de broers, volgens de begintitels gebaseerd op Homerus' 'Odyssee, is een uitbundige kruising tussen slapstick en musical, gesitueerd in Mississippi tijdens de grote depressie. In acht zalen, waaronder Movies en Tuschinski Arthouse Amsterdam, Babylon Den Haag en Cinerama Rotterdam.

6ixtynin9 (Pen-ek Ratanaruang). Komische misdaadfilm uit Thailand vol verrassingen en plotwendingen, over werkloze vrouw die voor haar deur een doos met geld vindt. Om haar schat te kunnen houden, slaat ze aan het moorden. Pen-ek Ratanaruang verloochent zijn achtergrond als reclamefilmer niet. In Venster Rotterdam.

Dancer in the Dark (Lars von Trier). Muzikaal melodrama, dat op merkwaardig soort sociaal-realisme stoelt. Toch een film om niet missen, vooral door scènes die met honderd camera's werden gedraaid en door Björk, die lijkt te zweven en zich niets lijkt aan te trekken van het feit dat zij in een film speelt, met ook nog andere mensen. Beste Europese Film. In zeventien zalen, waaronder The Movies en Kriterion Amsterdam, Babylon Den Haag, Cinerama Rotterdam.

Audition (Miike Takashi). Een aanvankelijk zoet verhaaltje van een man die na jaren nog treurt om het verlies van zijn vrouw, wordt een genadeloze horrorfilm die misschien toch weer een angstdroom is. Movie W Wageningen, Lumen Delft.

Tri Brata (Serik Aprimov). Wederwaardigheden van drie broers in een dorpje van Kazachstan. De jongste overleeft als straaljagerpiloot het verleden. 't Hoogt Utrecht.

Suzhou River (Lou Ye). Intrigerende, geheimzinnige ode aan de vertelkunst, over een obsessieve liefde in Shanghai. Met een hoofdrol voor de Suzhou-rivier, als bron van verhalen en geheimen. Lumière Maastricht, Jeroen Den Bosch, FAL Doetinchem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden