FILMTIPS

Amsterdam..

In verschillende steden

Topsy-Turvy (Mike Leigh). Leigh, maker van kale, realistische drama's als Naked en Secrets and Lies, schetst in een rustig tempo de 19de-eeuwse wereld van operette-makers Gilbert en Sullivan. Met welgestelde toneelsnobs in plaats van kleingehouden achterbuurters in de hoofdrol. Maar met hetzelfde oog voor detail. In zeven theaters, waaronder De Uitkijk Amsterdam, Metropole 3 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

Pi (Darren Aranofsky). Sterk debuut waarin geobsedeerde wetenschapper zoekt naar een code die toegang moet verschaffen tot alle geheimen van het bestaan. Met minimale middelen schept Aronofsky een beklemmende, claustrofobische sfeer. Kriterion Amsterdam en Haags Filmhuis.

Felicia's Journey (Atom Egoyan). In dit relaas over een oudere man en een meisje worden de feiten lang uitgesteld, waardoor de psychologische thriller iets krijgt van een puzzel waaraan stukjes lijken te ontbreken. Mooi en ontroerend. In twaalf zalen, waaronder Kriterion Amsterdam en Babylon Den Haag.

Man on the Moon (Milos Forman). Liefdevol portret van de Amerikaanse kamikaze-komiek Andy Kaufman. In acht theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam en Lantaren/ Venster Rotterdam.

Terminus Paradis (Lucian Pintilé). Mooie, soms absurde, grimmige love story in Roemenië na de val van Ceaucescu. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Juha (Aki Kaurimäki). Driehoeksverhouding in een zwijgende film, maar toch met geluidseffecten, als grappig en overtuigend experiment. Haags Filmhuis.

Gladiator (Ridley Scott). Het oude populaire spektakel krijgt een nieuw jasje dankzij Ridley Scott, die een hommage brengt aan het genre en spectaculaire scènes ontwerpt rond een Romeinse veldheer die slaaf wordt, schitterend gespeeld door Russell Crowe. In 75 theaters, waaronder Pathé Arena Amsterdam.

The End of the Affair (Neil Jordan). Ralph Fiennes en Julienne Moore spelen overtuigend een stormachtige affaire tussen een schrijver en zijn buurvrouw in een sfeervolle film tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen. Movies 1 Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

Los amantes del Círculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. Movie W Wageningen.

Jacky (Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi). Mooie, heldere, minimalistische film met regisseur Hu (Brabander met Chinese ouders) zelf in de hoofdrol van een jongeman die leeft naar wat het moment hem maar geeft. Zoals ook de film de stijl heeft van aaneengeschakelde momentopnamen als een verlengde fotografie. Verrassend debuut van twee jonge regisseurs. Het Ketelhuis Amsterdam.

Bringing Out the Dead (Martin Scorsese). Uitgekiende balans tussen hilariteit en tragiek rond een ambulance-arts in New York begin jaren negetig, waar demonen 's nachts de straten in bezit hebben. Nicolas Cage perfecte vertolker van deze gekwelde vriendelijke man. Movies 3 Amsterdam, Camera 3 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen en Cinerama 4 Rotterdam.

Lek (Jean van de Velde). Vlotte en geestige thriller met mooie dialogen en fraai spel van onder meer debuterende Cas Jansen, Victor Löw en Thomas Acda. In 32 theaters, waaronder Ketelhuis, Arena en Bellevue Amsterdam, Pathé Rotterdam.

L'humanité (Bruno Dumont). Van elke glamour gespeende Emmanuel Schotté speelt een politie-inspecteur aan wiens bestaan geen lol te beleven valt. Na 'La vie de Jésus' bevestigt Bruno Dumont zijn talent als de compromisloze regisseur van het realisme zonder opsmuk. Movie W Wageningen en Kijkhuis Leiden.

Sleepy Hollow (Tim Burton). Johnny Depp vecht tegen de Ridder zonder Hoofd in een spectaculaire, vernuftige en amusante horrorfantasie. In zes theaters, waaronder City 3 Amsterdam, Pathé 3 Scheveningen, Pathé 9 Groningen.

American Beauty (Sam Mendes). Met vijf Oscars bekroonde bittere vertelling over een burgerman in een Amerikaanse buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. In 16 theaters, waaronder Movies en Tuschinski 6 Amsterdam, Metropole 4 Den Haag.

The Hole (Tsai Ming-lian). Na 'Vive l'amour' en 'The River' het derde sombere en aangrijpende bericht uit Taipeh, de hoofdstad van Taiwan. De rivier als het leven was in 'The River' al vergiftigd, nu regent het constant en ook dat water geeft alleen maar ellende in een beklemmende film, die zich afspeelt vlak voor het jaar 2000. Filmhuis Provadja Alkmaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden