Filmtips

Lichtvoetige Waanzin

Wanneer in de eerste scène van een film een gezelschap gezellig bijeen is en een van de gasten bovendien de loftrompet steekt over de gastvrouw, dan weet je dat er stront komt. En stront komt er in het leven van Pippa Lee. Eigenlijk is haar hele leven al getekend door toestanden, zo leren we uit luchtig becommentarieerde flashbacks. Het begon op het moment dat ze ter wereld kwam en haar moeder haar tijdens de pijnlijke bevalling verwenste. Die verhouding met haar verslaafde, manisch-depressieve moeder zou de rest van hun leven moeizaam blijven en dreef Pippa al op jonge leeftijd in de richting van een zelfstandig en losbandig leven. Pas toen ze de dertig jaar oudere uitgever Herb Lee leerde kennen, kwam er rust, zeker toen hij drie hartaanvallen kreeg en zij hun grootstedelijke leven inruilden voor een plattelandsbestaan. En nu is hij 80 en zij 50. En drijven die al te rustige omstandigheden de ogenschijnlijk harmonieuze Pippa langzaam tot lichte waanzin. Met de subtiele omslag in haar personage levert hoofdrolspeelster Robin Wright een gedenkwaardige prestatie, in een film die het toch al van de acteurs moet hebben. Alan Arkin als haar echtgenoot en Keanu Reeves als haar verleidelijk vrijzinnige buurjongen leveren fraai tegenspel.


The Private Lives of Pippa Lee (Rebecca Miller, 2009)


BBC 1, 00.35-02.10 uur.


Valkyrie

(Bryan Singer, 2008) Het tweede Duitse net wijdt een avond aan de beroemde aanslag die in 1944 op Hitler werd gepleegd en waarvoor nazi-kolonel Claus Schenk Graf von Stauffenberg verantwoordelijk was. Behalve de speelfilm met Tom Cruise in de hoofdrol wordt een documentaire uitgezonden onder de titel Stauffenberg, Die wahre Geschichte. Daarin is onder anderen zijn dochter te zien, die het beeld nuanceert dat Stauffenbergs vrouw, in de film gespeeld door Carice van Houten, niets wist van haar mans praktijken.


ZDF, 20.15-22.00 uur.


Stranger Than Fiction

(Marc Forster, 2006) Aardige komedie die de Nederlandse bioscoop nooit haalde. Het is een variatie op een bij schrijvers en filmers geliefd thema: personage komt erachter dat hij een personage is. Hier is het Will Ferrell in de rol van belastinginspecteur Harold Cricks, een dwangneuroot die geregeerd wordt door zijn obsessie voor cijfers, getallen en regels. Wanneer Harold dezelfde voice-over gaat horen die wij al vanaf het begin van de film horen, komt hij er met hulp van Dustin Hoffman (als morsige literatuurprofessor) achter dat hij de hoofdrol speelt in een roman van een schrijfster, aanstekelijk gespeeld door Emma Thompson.


RTL 8, 20.30-22.50 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden