FILMTIPS

Tot en met 26 april is in het Nederlands Filmmuseum de voorstelling Barnstijn, een Nederlandse filmtycoon te zien. Acteur Porgy Franssen brengt filmpionier Loet C....

Amsterdam

De Melkweg vertoont in het programma Blaxploitation Baby vanavond Shaft. Aanvang 20.15 uur.

Ook Peter Greenaway wordt geëerd met een retrospectief en wel in Desmet, dat deze week The Belly of an Architect en Drowning by numbers vertoont. Aanvang 23.00 uur, zondag ook 14.15 uur.

Arnhem

Filmhuis Arnhem vertoont in een retrospectief van het werk van Andrei Tarkovsky deze week Solaris en De Stoomwals en de Viool. Vrijdag t/m woensdag om 21.45 uur.

Leiden

Van 10 april tot en met 11 mei viert Leiden zijn status als cultuurstad met een programma getiteld Focus op film. In vijf Leidse musea zijn films te zien die aansluiten bij de vaste collecties. Het Museum voor Volkenkunde vertoont Rudolphe Valentino's The Son of the Sheik, het Penningkabinet filmfragmenten over geld.

Utrecht

In het programma Silent Treasures is in 't Hoogt dinsdag Pantserkruiser Potemkin te zien. Aanvang om 19.30 uur.

In verschillende steden

In Lantaren/Venster in Rotterdam en het Haags Filmhuis in Den Haag zijn nog vertoningen in het kader van het festival Aan de oevers van de Neva, een programma van oude en nieuwe films uit Sint Petersburg.

Opnieuw schreef componist-dirigent Carl Davis een nieuwe score bij een oude zwijgende film. The Four Horseman of the Apocalyps, met Rudolphe Valentino, is met live begeleiding door Davis en het Limburgs Symfonie Orkest te zien op 11 april in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, op 12 april in Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven en op 14 april in Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Aanvang van het programma om 20.15 uur.

Het zomerfestival Les Films du Paradis II biedt de komende week in vele theaters films als Down by Law (Chassé Breda) Mean Streets (Rialto Amsterdam), Novecento II (Lumen Delft), Pulp Fiction (Concordia Enschede), Wan Pipel (Haags Filmhuis).

Everyone Says I Love You (Woody Allen). Allen blijft verrassen: dit is een musical met Goldie Hawn in de hoofdrol en met een keur aan heerlijke Hollywoodsongs. Zelf speelt hij weer een tobberige schrijver. In tien theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag en Calypso 1 Rotterdam.

Tierra (Julio Medem). De Bask Medem pakt ook in zijn derde speelfilm geen klein thema aan. Hij verbeeldt het lichamelijke en het spirituele van de macho in Angel, een insectenverdelger. Een curieuze, maar visueel indrukwekkende film. In zes theaters, waaronder Desmet Amsterdam, Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht.

Trois vie et une seule morte (Raul Ruiz). De Chileens-Franse surrealist Ruiz brengt hommage aan Marcello Mastroianni in bizar vierluik over verlies aan identiteit. In Rialto Amsterdam en 't Hoogt Utrecht.

I Shot Andy Warhol (Mary Harron). De feministe Valerie Solanas vuurde in 1968 een bijna fataal schot op Andy Warhol af. Een aardig portret van de scene rond de New Yorkse popartist. In zes theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags Filmhuis.

Hufters en hofdames (Eddy Terstall). Vlotte romantische komedie en zedenschets over relatiegedoe in zonnig Amsterdam. In acht theaters, waaronder City 2 en Movies 2 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Movies 1 Utrecht.

The English Patient (Anthony Minghella). Nogal fragmentarisch epos naar het boek van Michael Ondaatje. Winnaar van negen Oscars, waaronder die voor beste film. In 59 theaters, waaronder Alhambra 1 en Bellevue Cinerama 1 Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinski 3 Den Haag, Pathé 5 Rotterdam.

Buenos Aires Vice Versa (Alejandro Agresti). Voor de Argentijn Agresti leeft het gewelddadige juntaregime nog door in Buenos Aires. In Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Lantaren/Venster Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden