Filmtips

BART KOETSENRUIJTER

Originele sloten

Hoeveelheid acteurs: 75, aantal figuranten: 6.300, budget: 30 miljoen euro. De film die regisseur Uli Edel maakte over een gewelddadige periode uit de Duitse geschiedenis werd in Duitsland de duurste en grootst opgezette ooit. En het is eraan af te zien. Tweeënhalf uur lang ben je ademloos getuige van de opkomst, bloeiperiode, onderlinge kinnesinne en ondergang van de Baader Meinhof-groep die met haar geweld de Duitse jaren zeventig dieprood kleurde. Als je tenminste gevoelig bent voor de intentie van de makers: een dramaturgie die identificatie met de personages bewust verhindert in dienst van een zo getrouw mogelijke reconstructie. Niet alleen van de gebeurtenissen, maar ook bijvoorbeeld van het uiterlijk van de terroristen. Zelfs de originele sloten van de Stammheim-gevangenis, die allang niet meer in gebruik zijn, werden opgescharreld en verwerkt in de studiokopie van het cellencomplex.

Der Baader Meinhof Komplex (Uli Edel, 2008)

Canvas, 20.40- 23.00 uur.

Knocked Up

(Judd Apatow, 2007) Romantische komedie die niet helemaal gehoorzaamt aan de conventies van het genre. Startpunt is een dronken en verdrongen onenightstand, gevolg is een ondanks alles opbloeiende relatie tussen een mooi meisje en een beduidend minder mooie jongen. De kracht van de vrolijke film zit 'm erin dat Apatow zijn personages weliswaar chargeert maar niet belachelijk of eendimensionaal maakt. De jongen (Seth Rogen) is een loser maar ook een goedzak. Het meisje (Katherine Heigl, bekend van Grey's Anatomy) is een carrièrevrouw die smelt bij het horen van het kloppende hartje van haar ongeboren kind. En zo kan Knocked Up tegelijk parodie (op moderne zeden) en ode (aan het gezinsleven) zijn.

RTL 5, 20.30-23.10 uur.

Runaway Jury

(Gary Fleder, 2003) John Cusack, eergisteren nog te zien in de magere buddyfilm Pushing Tin, is vanavond een gewiekst jurylid met geheime agenda in een rechtbankthriller naar een John Grisham. In de onderhavige rechtszaak tegen een Amerikaanse wapenfabrikant is Gene Hackman een genadeloze rechtbankritselaar en Dustin Hoffman een idealistische advocaat. Topacteurs die voor topvermaak zorgen.

RTL 8, 20.30-23.10 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden