FILMTIPS

Amsterdam..

In het Filmmuseum nog de hele maand Het oeuvre van Deneuve, een retrospectief van Catherine Deneuve. Elke avond 'Les para- pluies de Cherbourg' (22.15 uur, zondag ook 15.30 uur) en 'Place de Vendome' (19.15 en 22.00 uur, zondag ook 16.00 uur).

Rotterdam

Zaterdag en zondag Rampenfilms in het Maritiem Museum. Hoofdfilm is 'The Poseidon Adventure' (13.00 uur), omringd door documentaires over het vergaan van de Herald of Free Enterprises (11.30 uur) en de Titanic (15.05 uur).

In verschillende steden

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit onbekend Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat regisseur opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis.

Next Stop Wonderland (Brad Anderson). Hope Davis en Alan Gelfant krijgen elkaar uiteindelijk in eenvoudige romantische film, die zich onderscheidt door de documentaire stijl, het spontane acteren en enkele geslaagde grappen. Cinecenter 4 Amsterdamn, Springhaver 2 Utrecht.

Place Vendome (Nicole Garcia). Speciaal voor Catherine Deneuve geschreven en de ijskoningin krijgt alle ruimte als veeldrinkende juweliersvrouw die opfleurt als haar man overlijdt. Filmmuseum Amsterdam.

Tokyo Eyes (Jean P. Limosin). Achter de ogen van een gebrilde schutter die schijnbaar wat in het rond knalt, blijkt meer de zitten dan op het eerste gezicht lijkt in een origineel spel waarin de moderne techniek, computergekte en simpele romantiek gebed zijn in een ode aan de Japanse film. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen.

Die Salzmänner von Tibet (Ulrike Koch). Prachtige documentaire over zoutarbeiders in de meren van Tibet die gevuld zijn door de tranen van de godin Tara. Liga'68 Groningen.

Regeneration (Gillies MacKinnon). Patriottisme van psychiater aan wankelen gebracht door verscheurende verhalen van dichter in overwogen film over zinloosheid van oorlog. Desmet Amsterdam.

Daar in dat land (Lidia Bobrova). Passievol, hartverwarmend portret van een Russisch dorp, waar mensen opstaan om iets te eten, iets te drinken en een beetje te werken. Uitzichtloze armoede, met humor in beeld gebracht. Liga'68 Groningen.

Plus qu'hier, moins que demain (Laurent Achard). In dorp waar het leven zijn gang gaat en iedereen familie van elkaar is, breekt onderhuidse spanning los als een zus op bezoek komt. Details, blikken en zwijgende momenten zijn net zo veelzeggend als uitgesproken teksten. In Kriterion Amsterdam, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht. eXistenZ (David Cronenberg). Jennifer Jason Leigh als futuristische ontwerpster van een computerspel in een meeslepende film als een surrealistische nachtmerrie. In negen theaters, waaronder Bellevue Cinerama en Kriterion 1 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Cinerama 5 Rotterdam.

Lolita (Adrian Lyne). Op een paar uitglijders na een ingetogen bewerking van Nabokovs boek, met een imponerend debuut van Dominique Swain als het tienermeisje dat het hoofd van middelbare Jeremy Irons op hol brengt. Onder meer Calypso Amsterdam.

Festen (Thomas Vinterberg). Hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In zeven theaters, waaronder Desmet en The Movies Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden