Filmtips

Puberwoede

François Truffaut was 27 toen hij debuteerde met Les Quatre Cents Coups, gisteren te zien op TV 5. Vanavond zendt de Franse zender het debuut uit van de Canadees Xavier Dolan, dat hij zelf schreef en waarin hij de hoofdrol speelde. Dolan was nauwelijks 20. J'ai tué ma mère mag niet vergeleken worden met Truffauts klassieker, al is Dolans hoofdpersoon ook een puber en gebruikt hij op school dezelfde leugen als Truffauts alter ego destijds.

En net als Truffaut ooit vierde Dolan eerst in Cannes en later op andere festivals grote triomfen met zijn debuut. Opvallend vaak won hij, onder andere in Rotterdam, een jeugdjuryprijs. Niet verwonderlijk, daar de puberwoede van de film af spat. Dolan speelt de 17-jarige Hubert die alleen met zijn moeder in een donker appartement in grauw Québec woont. De relatie tussen de twee wordt getekend door extreme wederzijdse irritatie, waardoorheen slechts sporadisch en met moeite een teken van liefde breekt. Negentig minuten woede, frustratie, verzet, onzekerheid, berusting en wanhoop. Na de zoveelste scheldpartij vraagt de zoon: 'Wat zou je doen als ik vandaag stierf?' Zijn moeder zwijgt en mompelt dan voor zichzelf: 'Dan zou ik morgen sterven.' Die woede, die liefde.

J'ai tué ma mère / I Killed My Mother (Xavier Dolan, 2009)

TV 5, 18.35-20.10 uur (Frans ondertiteld op teletekst).

Un long dimanche de fiançailles

(Jean-Pierre Jeunet, 2004) Opvolger van het ongekend succesvolle optimistische grotestadssprookje Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001) borduurt voort op dat succes, maar is beduidend minder vrolijk. Amélie-ster Audrey Tautou speelt opnieuw de hoofdrol en Jodie Foster duikt op als Franse plattelandsvrouw in dit drama dat zich voltrekt rond WO I en waarvan Jeunet een bewonderenswaardig amalgaam maakt van een knetterende liefde, oorlogsgruwelen en de ontwrichting na de oorlog.

Arte, 14.00-16.15 uur.

Just Like Heaven

(Mark Waters, 2005) In 2005 speelde Reese Witherspoon de vrouw van Johnny Cash in de biopic Walk The Line, waarmee ze een Oscar won. In hetzelfde jaar maakte ze Just Like Heaven. Daarin speelt ze de geest van een in coma liggende vrouw die contact krijgt met de nieuwe bewoner van haar appartement. Een romantische komedie waarin alle Hollywoodregisters opengaan, maar die mede dankzij Witherspoon overeind blijft.

Net 5, 20.30-22.25 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden