FILMTIPS

Het initiatief van Desmet om wekelijks een voorstelling in het kader van de Gay Cinema te houden, is inmiddels door andere filmtheaters overgenomen....

Amsterdam

In de serie rockfilms van Melkweg Cinema op 1 mei 'Abba, The Movie'. Aanvang om 20.15 uur.

Arnhem

'De zwijgende film is de taal der liefde' is de titel van een workshop over muzikale begeleiding die de afgelopen week gehouden is in Nijmegen en Arnhem onder leiding van Antonio Coppola. Op 27 april vindt om 16.00 uur een publieke presentatie van de resultaten plaats in Filmhuis Arnhem. De vertoonde films zijn 'L'eclipse de soleil en pleine lune' van Georges Méliès uit 1906, 'The Playhouse' van Buster Keaton uit 1921 en 'Schloss Vogelöd' van F.W. Murnau uit 1921.

In het kader van het Retrospectief Andrei Tarkovski vertoond het Arnhems Filmhuis op 1 mei Tarkovski's bekendste film 'Nostalghia'.

Delft

De filmreeks Kunstenaars in beeld van Filmhuis Lumen omvat een aantal biografische speelfilms en documentaires over kunstenaars en schrijvers. Vanavond vindt in de Literaire Salon een discussie plaats over het werk van schrijfster Jean Rhys naar aanleiding van de documentaire 'They Destroyed all the Roses' van Jan Louter. Op zondagmiddag wordt '32 Short Films About Glenn Gould' vertoond, aanvang 15.30 uur.

In verschillende steden

Nu 'The Return of the Jedi' ook opnieuw is uitgebracht, is Star Wars Trilogie nu in zijn geheel in de bioscoop te zien. Het eerste deel 'Star Wars' draait in zeventien zalen, deel twee 'The Empire Strikes Back' in 27 zalen en het derde deel gaat deze week van start in 59 bioscopen.

La Seconda Volta (Mimmo Calopresti). Slachtoffer van een aanslag op zijn leven door de Rode Brigade komt op straat zijn aanvalster tegen. Er groeit een band en het wordt duidelijk dat zoiets als 'de waarheid' niet bestaat. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënbrug Nijmegen en Filmhuis Arnhem.

The Van (Stephen Frears). De verfilming van het derde deel van Roddy Doyles Barrytown-trilogie valt, gezien Frears status, nogal tegen. Het wel en wee van twee werklozen, die een wrakke snackkar exploiteren is een lege klucht geworden. In Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam, Chassé Cinema Breda, Lumen Delft en Lumière Maastricht.

Donnie Brasco (Mike Newell). Al Pacino speelt een mafiasoldaat in lage rang die een jonge crimineel opneemt in de familie. Wat hij niet weet is dat deze Donnie Brasco een FBI-agent is. In twintig theaters, waaronder Tuschinski 1 Amsterdam, Tuschinski 2 Den Haag, Pathé 5 Rotterdam.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. In zestien theaters, waaronder Tuschinski 6 en Movies 1 Amsterdam, Metropole 1 Den Haag en Pathé 3 Rotterdam.

Everyone Says I Love You (Woody Allen). Allen blijft verrassen: dit is een musical met Goldie Hawn in de hoofdrol en met een keur aan heerlijke Hollywoodsongs. In tien theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 2 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag en Calypso 3 Rotterdam.

Different for Girls (Richard Spence). Ontroerende tragikomedie over een transseksuele vrouw, die haar vroegere schoolvriend weer ontmoet. In Alfa 3 Amsterdam, Haags Filmhuis, Plaza Futura Eindhoven, Lantaren/Venster Rotterdam.

I Shot Andy Warhol (Mary Harron). De feministe Valerie Solanas vuurde in 1968 een bijna fataal schot op Andy Warhol af. Een aardig portret van de scene rond de New Yorkse popartist. In zes theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags Filmhuis.

The English Patient (Anthony Minghella). Nogal fragmentarisch epos naar het boek van Michael Ondaatje. Winnaar van negen Oscars, waaronder die voor beste film. In 58 theaters, waaronder Alhambra 1 en Bellevue Cinerama 1 Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinski 5 Den Haag, Pathé 5 Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden