Filmtips

Portret van bang dorp

Prachtig, maar beklemmend portret van een Duitse dorpsgemeenschap vlak voor de Eerste Wereldoorlog, waar de kinderen met fysiek en verbaal geweld een streng protestantse moraal krijgen ingepeperd. Eine Deutsche Kindergeschichte is de ondertitel, en wit is de kleur van onschuld, maar er is niets onschuldigs aan deze film.


Das weisse Band begint met een bejaarde verteller (de schoolmeester zal blijken), die belooft te vertellen wat er vlak voor de Eerste Wereldoorlog in dit dorp is gebeurd, en daarmee een licht te werpen op 'zekere gebeurtenissen in de Duitse geschiedenis'. Zo verbindt Haneke zijn verhaal aan de opkomst van het nazisme.


---------------------------------------------------


'De ideale scène is die waarbij je wegkijkt omdat je het niet kunt uithouden'

Michael Haneke over Das weisse Band


---------------------------------------------------


De geheimzinnige voorvallen die het dorp teisteren, brengen de ware aard van de bewoners aan het licht. De dokter raakt zwaargewond als zijn paard struikelt over een draad, waarvan niet duidelijk is wie die heeft gespannen. Een boerenvrouw sterft in de zaagmolen, een schuur staat plotseling in brand, en de zoon van de baron wordt ontvoerd en mishandeld. Wie verantwoordelijk is, blijft onduidelijk, maar elke keer zijn er de kinderen als bedeesde maar ook dreigende toeschouwers.


Machtswellust, bekrompenheid en sadisme maken onderdeel uit van de natuur van de dorpsbewoners, ze hoeven alleen maar te worden opgeroepen door de onvermijdelijke frustraties die gepaard gaan met fysieke repressie en sociale ongelijkheid. God wordt misbruikt om voor eigen rechter te spelen, waarbij mensen die het niet direct aangaat, wegkijken. Paranoia, angst en wraakzucht verspreiden zich als een virus.


Das weisse Band (Michael Haneke, 2009)

ARD, 20.15 uur - 22.30 uur.


Entre les murs

(Laurent Cantet, 2008) Gebaseerd op het gelijknamige boek van de dertiger François Bégaudeau, tevens hoofdrolspeler en scenarioschrijver, schetst Entre les Murs een verbluffend natuurgetrouw beeld van een schoolklas vol 14-jarigen in een buitenwijk van Parijs. De film vat een schooljaar samen, maar anders dan in andere schoolfilms (Dead Poets Society, Freedom Writers) is er aan het eind van het jaar helemaal niets opgelost. Leraar en leerlingen komen niet nader tot elkaar. Bégaudeau was zelf docent, de leerlingen in de film zijn geen professionals maar werden gewoon uit de klas geplukt.


Nederland 2, 22.55 uur - 01.10 uur.


Exit Through the Gift Shop

(Bansky, 2010) Werkelijkheid en fictie lopen door elkaar heen in deze (pseudo)documentaire waarin een would be kunstenaar een portret tracht te maken van Bansky, maker van inventieve streetart, wiens werkelijke identiteit nog steeds onbekend is.


Canvas, 23.40 uur - 01.10 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden