FILMTIPS

In politiek-cultureel centrum De Balie draait vrijdag- en zaterdagavond om 23.00 uur Santa Sangre van Alejandro Jodorowsky. Deze film uit 1989 is een uiting van de ongebreidelde fantasie van cult-regisseur Jodorowsky, die eerder 'El Topo' maakte....

Amsterdam

In Rialto draait The House van de Litouwse regisseur Sharunas Bartas, die sinds zijn eerste speelfilm 'Trys Dienos' (1991) geldt als de meest compromisloze filmer ter wereld, hoogstens vergelijkbaar met Aleksander Sokoerov. In 'The House' zijn troosteloosheid en eenzaamheid de trefwoorden. Bartas toont zijn grote visuele kracht, en laat geluiden de beelden accentueren, zonder dat je precies kunt zeggen hoe dat precies gebeurt. Het lijkt alsof de actie, het 'verhaal' zich ergens anders afspeelt.

Nijmegen

Het filmfestival Cinema Korea is neergestreken in Cinemariënburg. Het filmtheater brengt vanaf vandaag dagelijks een andere film uit het land dat razendsnel de overgang maakte van een streng gereguleerde maatschappij naar een moderne, Westers georiënteerde natie. Thema's als emancipatie, ambities, individualisering en sexuele moraal zijn dan ook terug te vinden in de Koreaanse films, die in het Engels zijn ondertiteld.

Rotterdam

Studio Een, een werkplaats voor filmers die werken met Super 8- en 16 mm-films, heeft vier filmmakers/beeldend kunstenaars uitgenodigd een installatie te realiseren. Uitgangspunt van Het latente beeld vormde het werk van Hippolyte Bayard, pionier van de fotografie. Humberto Gomez is de eerste die zijn werk tentoonstelt. Hij experimenteert in zijn werk met beeldmanipulatie.

In verschillende steden

Het vijfde seizoen (Rafi Pitts). Leuke Iraanse komedie over rivaliserende families, met nu niet eens een kind maar een sterke vrouw in het middelpunt. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en 't Hoogt Utrecht.

Rounders (John Dahl). Niet verrassende maar vermakelijke film met Matt Damon als verwoed kaarter en ook Famke Janssen, die zich goed staande houdt. In 25 theaters, waaronder Tuschinski 5 en Cinecenter 4 Amsterdam, Tuschinski 6 Den Haag, Cinerama 5 Roterdam.

La vita è bella (Roberto Benigni). Hartverwarmend verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikking daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. Europese film van het jaar. Zestien theaters, waaronder Cinecenter 1, Tuschinski 4 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Lantaren/Venster 1 Rotterdam.

In the Company of Men (Neil Labute). Koel portret van ijskoude mannen op een computerbedrijf. Afstandelijke film raakt het hoofd, niet het hart. Desmet 2 Amsterdam, Cinemariënburg 3 Nijmegen, Springhaver 2 Utrecht.

AntZ (Eric Darnell en Tim Johnson). Mieren zijn net mensen in een animatiefilm voor volwassenen, met in de hoofdrol een tobbende mier als Woody Allen, die zijn stem daarvoor leende. In 40 theaters waaronder City 2, Desmet 1en Movies 1 Amsterdam, Metropole 4 en Tuschinski 3 Den Haag, Imax en Pathé 6 Rotterdam.

Winter '89 (Danniel Danniel). Liefde, politiek en culturele verschillen in een mooie, bedachtzame film waarin het zoeken naar waarheid centraal staat. Cinecenter 3 Amsterdam, Haags filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags Filmhuis.

Knoflikari (Petr Zelenka). Precies vijftig jaar na de val van de eerste atoombom op Hiroshima gaat het leven in Praag gewoon door. Allemaal mensen met iets aparts in een originele film vol absurditeiten. Filmhuis Arnhem, Chassé Theater Breda.

Gummo (Harmony Korine). Verbijsterend portret van een Amerikaans stadje in een vaak onbehaaglijke, energieke, instinctieve en originele filmcollage met onvergetelijke momenten. De Lieve Vrouw Amersfoort en 't Beest Goes.

The Mask of Zorro (Martin Campbell). Ouderwetse avonturenfilm zoals ze niet veel meer worden gemaakt. Met degengevechten, stunts op paarden en pientere helden in plaats van bruut geweld en bloedvergieten. En er is ruimte voor humor en romantiek. In 47 theaters, waaronder Cinema 2 en City 6 Amsterdam, Pathé 3 Rotterdam.

Hamam, il bagno turco (Ferzan Ozpetek). Mooie poëtische film over een Italiaan die een ander mens wordt als hij een Turks badhuis in Istanbul erft. Desmet Amsterdam, Lumen Filmhuis Delft, De Fabriek Zaandam en 't Hoogt Utrecht.

Conte d'automne (Eric Rohmer). Laatste seizoensverhaal van Franse meester is een lucide vertelling over een vrouw van midden veertig die via vriendin en contactadvertentie aan de man komt. De Gigant Apeldoorn, Plaza Futura Eindhoven, Chassé Breda, Filmhuis Gouda.

De prins van Egypte (Brenda Chapman. Steve Hickner en Simon Wells). Volwassen animatiefilm van Spielbergs DreamWorks, gebaseerd op Exodus. De serieuze aanpak is soms oogverblindend, maar mist een relativerende noot. Nederlandse versie, met Gijs Scholten van Aschat als Mozes. In 65 theaters, waaronder Bellevue Cinerama Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Pathé 7Rotterdam. De originele kopie draait in dertig theaters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden