FILMTIPS

Amsterdam..

Delft

In het Legermuseum worden op zondag, om 13.30 uur, films vertoond over de inzet van 'blauwhelmen' van de Koninklijke Landmacht bij de vredesoperatie in Bosnië. Telefonisch reserveren, tel. 015-2150549.

Rotterdam

Het 29ste International Film Festival Rotterdam is op volle gang. Zaterdag wordt bekend wie de Tiger Awards winnen. Elke ochtend zijn aan de centrale kassa nog kaarten verkrijgbaar.

In verschillende steden

South Park (Trey Parker). Uitzinnige musical waarin de slechte smaak is verheven tot wapen tegen de censuur. De bewust naïef getekende film is geestig en grof tegelijk, met als hoogtepunt een seksscène tussen de duivel en Saddam Hussein. In 49 theaters, waaronder City 2 en Kriterion Amsterdam, Pathé 1 Den Haag, Pathé 2 Rotterdam.

Fucking 'Am'al (Lukas Moodysson). Ontluikende lesbische liefde in Zweeds gehucht is de basis van zoete film met ideale chemie. In acht theaters, waaronder Cinecenter en Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis en Cinerama Rotterdam.

Festen (Thomas Vinterberg). Een familiefeest loopt genadeloos uit de hand. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. Beste film van 1999 volgens de lezers van de Volkskrant. The Movies Amsterdam, Liga'68 Groningen, Filmhuis Leeuwarden, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Lumen Delft, Filmhuis Leeuwarden en Cinerama 1 Rotterdam.

André Hazes, Zij gelooft in mij (John Appel). Knap geconstrueerd portret van de Amsterdamse volkszanger, in zijn kracht en zijn eenzaamheid. Bekroond met de Joris Ivens Award op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Beste Nederlandse film van 1999 volgens de lezers van de Volskrant. In 26 theaters, waaronder het Ketelhuis, Calypso en Tuschinski Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Lumiére 4 en Pathé 2 Rotterdam.

Happiness (Ted Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Desmet 1 Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Filmhuis 1 Leeuwarden, Cine K Maastricht, Cinecitta 3 Tilburg, Springhaver 1 Utrecht, Filmhuis Zevenaar.

Los amantes del Círculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Roxy 1 Gorinchem, Molenstraat 1 Wageningen, Lumière Maastricht, Cinecitta 1 Tilburg en Luxor Zutphen.

American Beauty (Sam Mendes). Bittere, originele vertelling over een burgerman in een Amerikaanse buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. Hij wordt verliefd op het vriendinnetje van zijn dochter, geeft zijn baan op en zingt hardop mee met Pink Floyd. Maar de echte schoonheid van het leven ligt, zo blijkt, niet voor het oprapen. In 41 theaters, waaronder Calypso 1, Movies 1 en Tuschinski 2 Amsterdam, Babylon 1, Metropole 2 en Tuschinski 3 Den Haag, Cinerama 1 en Pathé 5 Rotterdam.

The Hole (Tsai Ming-lian). Na 'Vive l'amour' en 'The River' het derde sombere en aangrijpende bericht uit Taipeh, de hoofdstad van Taiwan. De rivier als het leven was in 'The River' al vergiftigd, nu regent het constant en ook dat water geeft alleen maar ellende in een beklemmende film, die zich afspeelt vlak voor het jaar 2000. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Killer (Darezjan Omirbajev). Efficiënt verteld, bijna kaal verhaal met alleen maar noodzakelijke beelden over een man die zijn onontkoombare einde tegemoet gaat als hij verstrikt raakt in het web van de maffia. De tragedie van de kleine man gaat ook over de toestand in Kazachstan. Rialto Amsterdam en Haags filmhuis.

Passion (György Fehér). Een nieuwe variatie op James M. Cains 'The Postman Always Rings Twice, zich afspelend in een modderig Hongaars dorp in de jaren dertig. Fehér wilde een film maken als de laatste kopie van een teruggevonden oude film. Titel en stijl doen denken aan 'Ossessione' van Visconti, de Hongaar voegt er nog een moreel oordeel aan toe. De Fabriek Zaandam.

Kruimeltje (Maria Peters). Het sneeuwt altijd in deze warme, oer-Hollandse kerstfilming van Chris van Abkoudes klassieke jeugdboek. In 117 theaters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden