FILMTIPS

In Kriterion tot en met zondag vanaf 13.00 uur een festival van korte films...

Amsterdam

Ook in Kriterion elke maandag in maart om 21.45 uur een klassieke Oscar-winnaar. Maandag 'Rebecca' van Alfred Hitchcock.

In Rialto dageljks 18.00 uur (zondag ook 15.00 uur) 'Het omgekeerd perspectief', waarin Lily van den Bergh het leven en de dood van Olga Skvortsova documenteert, een Russische vrouw die in 1991 bij de regisseuse in Amsterdam op bezoek kwam en daar zelfmoord pleegde. Het oorspronkelijke verhaal van drie Russen in het Westen wordt daardoor steeds meer een tragedie over een vrouw met een veelbewogen leven.

In het Nederlands Filmmuseum tot en met 12 maart elke avond om 20.30 uur een film van de Italiaanse regisseur Mario Bava, grondlegger van de Italiaanse 'gothic horror'.

In de Melkweg elke zaterdag in maart compleet 'weirde' films. Zaterdag vanaf 20.15 uur de Nacht van de kannibalen.

Nijmegen

In Cinemariënburg vanaf zondag een serie zwijgende klassiekers. Tien achtereenvolgende zondagen om 12.00 uur juweeltjes uit de periode 1915-1930. Vooraf om 11.00 uur otnbijt. Zondag 'Lucky Star' van Frank Borzage (1929).

Utrecht

In cultuurcentrum Ekko vanavond vanaf 21.00 uur een ZwelgFilmAvond, met 'Let Love Rule' van Marieke van der Lippe, 'Zien is geloven' van Sander Blom en Mels van Zutphen en 'Dans de vent' en 'L'heure rougeante' van Tanja en Roderik Henderson. Plus nog wat videowerk.

In 't Hoogt, waar de documentaire 'From the Journals of Jean Seberg' van Mark Rappaport te zien is, zondag twee speciaal geiëporteerde films met Seberg: 'Saint Joan' van Otto Preminger (15.00 uur) en 'Lilith' van Robert Rosen (20.00 uur).

In verschillende steden

In Lantaren/Venster zondag 14.30 uur een filmconcert van The Knitting Factory uit New York. Andrea Parkins en Christina Wheeler begeleiden drie korte films, Rebecca Moore geeft muzikale kleur aan films met Betty Page. Hetzelfde programma is dinsdag om 20.00 en 22.00 uur te zien in cultureel centrum De X te Leiden.

In de reeks klassiekers Les films du paradis II deze week onder meer 'De kleur van de granaatappels' (Paradjanov) in Rialto Amsterdam, 'Andrej Roeblov' (Tarkovski) in Filmhuis Arnhem, 'Mephisto' (Szabo) in Chassé Breda, 'Professione: Reporter' (Antonioni) in Lumen Delft, 'Sous le soleil de satan' (Pialat) in de Harmonie Leeuwarden, 'Charlotte' (Weisz) in Plaza Futura Eindhoven, 'Yu Dou' (Zhang) in Liga'68 Groningen, 'De commissaris' (Askaldov) in Cinemariënburg Nijmegen, 'Trial in the Road' (German) in Lantaren/Venster Rotterdam, 'Tales of Ordinary Madness' (Ferreri) in 't Hoogt Utrecht.

Romeo & Juliet (Baz Luhrmann). Blitse bewerking van Shakespeare, wiens teksten uit de mond rollen van disco-jeugd in Verona Beach. Sterke Romeo van Leonardo DiCaprio, oogverblindende beelden en een MTV-ritme dat niet diep gaat. In 28 theaters, waaronder Calypso 1 en Cinema 2 Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Pathé 3 Rotterdam.

The English Patient (Anthony Minghella). Nogal fragmentarisch gestructureerd epos naar het boek van Michael Ondaatje, in twaalf categoriën genomineerd voor een Oscar. In 28 theaters, waronder Alhambra 1 en Bellevue/Cinerama Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinski 3 Den Haag, Pathé 7 Rotterdam.

Air de famille (Céric Klapisch). Amusante, spitse Franse komedie rond een caféfamilie. Cinecenter Amsterdam, Haags Filmhuis, Venster Rotterdam, Springhaver Utrecht.

Nénette et Boni (Claire Denis). Het treurige bestaan van een pizzabezorger en zijn zus in een prachtige film over sociale onttakeling. Desmet Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats. Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. Beste film van 1996 volgens de lezers van de Volkskrant. Negen theaters, waaronder Alhambra en Desmet Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden