Filmtips

Bannebroek’s Got Talent

(Pieter Kramer, 2014)

Iedereen heeft talent, en iedereen heeft recht op een talentshow, in deze satire over samenlevingontwrichtende roem. Zo ook de bevolking van het fictieve Zuid-Nederlandse gehucht Bannebroek, waar het dans-, zang- of goocheltalent van de jeugd eens per jaar wordt beoordeeld tijdens een in theorie vrolijk samenzijn. De Telefilm komt van de makers van de heerlijke sprookjeskomedie Lang en gelukkig en is opgetuigd met dezelfde vileine humor, die hier ongetwijfeld iets over de hoofden van jonge kijkers scheert.

Zaterdag, NPO 3, 15.30 uur

Jarhead

(Sam Mendes, 2005)

Jake Gyllenhaal speelt de intellectueel Anthony Swofford, die ondanks zijn cynische houding heeft getekend bij het Amerikaanse korps mariniers. Het merendeel van zijn lichting valt af tijdens de zware training, maar Swofford redt het en wordt, nadat Irak Koeweit is binnengevallen, als scherpschutter uitgezonden naar het oorlogsgebied. Van de oorlog nauwelijks een spoor. Van de waanzin des te meer.

Zaterdag, Veronica, 20.00 uur

Charlie’s Country

(Rolf de Heer, 2013)

De dagen in zijn aboriginalgemeenschap in Noord-Australië rijgen zich voor Charlie monotoon aaneen. Mooi hoe de lange, ontroerende shots van deze man je verleiden rustig na te denken over zijn lot. Regisseur De Heer (The Tracker, Ten Canoes) lijkt je zo ook goed te willen laten kijken naar zijn hoofdrolspeler. Charlie wordt vertolkt door David Gulpilil, de man die door films als Walkabout (1971), Crocodile Dundee (1986) en Rabbit-Proof Fence (2002) uitgroeide tot de bekendste en belangrijkste aboriginal-acteur. In de jaren voor de film zakte hij weg in een poel van alcoholmisbruik, gevangenisstraffen en depressies; Charlie’s Country werd zijn redding. Zeer terecht dat Gulpilil op het Filmfestival van Cannes, in de sectie Un certain regard, werd bekroond als beste acteur.

Zaterdag, Canvas, 22.40 uur

Iep!

(Ellen Smit, 2010)

Het verhaal van Iep! is universeel: het gaat over een vogelmeisje dat wegvliegt van haar pleegouders en over het denken in hokjes (want is ze vogel, of is ze meisje?). Grote troef van de film is de toen 7-jarige hoofdrolspeelster Kenadie Jourdin-Bromley, die lijdt aan een zeldzame groeistoornis. Kijken naar haar voelt soms ongemakkelijk. Regisseur Rita Horst liet haar eigen naam van de titelrol verwijderen na een conflict met de producent die de film inkortte. De onenigheid lijkt soms zichtbaar in het eindresultaat, maar Iep! bevat voldoende magie om de kleine ­gebreken te doen vergeten.

Zondag, NPO 3, 15.35 uur

Trading places

(John Landis, 1983)

Trading Places werd in 2015 door de economieredactie van The Guardian verkozen tot de beste film over financiële markten aller tijden. Veel eer voor een satire die grotendeels gaat over de persoonsverwisseling van de pedante beurshandelaar Louis WinthorpeIII (Dan Aykroyd) en straatboef Billy Ray Valentine (Eddie Murphy), maar vooruit. Het klopt dat de financiële wereld zich zonder veel moeite laat bekijken als een op hol geslagen casino. Met de voorspellende waarde van Trading Places is wat dat betreft weinig mis, maar neem het wel met een korrel zout. Geniet vooral lekker lui achterovergezakt van het spel van een in blakende vorm verkerende Murphy.

Zondag, RTL 7, 20.30 uur

The Peacemaker

(Mimi Leder, 1997)

Atoomgeleerde Julia Kelly (Nicole Kidman) en legercommandant Thomas Devoe (George Clooney) zitten achter een stel terroristen met ontvreemde kernbommen aan, maar de talloze plotgaten vormen eigenlijk het grootste gevaar in The Peacemaker. Toch valt de film met de juiste instelling best te genieten. Mooi werk bijvoorbeeld van de vroeg gestorven Duitse cameraman Dietrich Lohmann, die zijn camera graag in lange takes door de sets laat kronkelen. Ook interessant, zeker voor een Hollywoodfilm, is dat The Peacemaker zich voor driekwart in Oost-Europa afspeelt en pas in de finale naar thuisbasis VS terugkeert.

Zondag, BBC 1, 00.30

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden