Filmtips zaterdag

Piraten verwijderd
In een conceptversie van Flushed Away, in 2000, was er nog sprake van piraten. Maar filmmaatschappij Aardman zag geen markt voor piratenfilms. Een misrekening, bleek in 2003: toen werd Pirates of the Caribbean een megasucces.

Verwende huisrat

Grappige computeranimatiefilm over een verwende huisrat die door het toilet wordt gespoeld, en in het riool een onbekende wereld ontdekt. Hij moet zien te voorkomen dat een nare pad alle knaagdieren ter wereld uitroeit door een geslepen plan waarbij de pauze van het wereldkampioenschap voetballen tussen Engeland en Duitsland een cruciale rol speelt. Fijne bijrol voor de Franse neef van de pad, Le Froq.

Hugh Jackman, die Wolverine speelt in de X-men-reeks, sprak voor de Engelse versie de stem in van hoofdpersonage Roddy. De behulpzame vuilnisvrouw Rita heeft de stem van Kate Winslet en Le Froq die van de Franse acteur Jean Reno.

Flushed Away is de eerste computeranimatiefilm van de Aardman studio's, die bijvoorbeeld ook de vermakelijke kleipoppetjesfilm Chicken Run en de films over Wallace & Gromit maakten. Aardman werkte voor Flushed Away voor de derde keer samen met het Amerikaanse DreamWorks.

Flushed Away staat bol van kwinkslagen, dubbele bodems en grollen (zoals de kakkerlak die Kafka's Die Verwandlung leest). Kikkervisjes zingen 'Don't Worry, Be Happy' en ratten racen op verroeste keukenapparatuur door de krochten van Londen, waar het centrum bestaat uit een uit afval opgebouwde kopie van Times Square.

Flushed Away (David Bowers en Sam Fell, 2006) SBS 6, 19.30-22.00 uur

E.T. The Extra-Terrestrial

(Steven Spielberg, 1982) Klassieker over een lief buitenaards wezentje dat door een paar kinderen wordt gevonden en verzorgd, maar dat toch ook wel graag terug wil naar huis. De hoofdpersoon Henry Thomas, toen 10 jaar, is nog steeds acteur, maar droeg nooit meer een hele film. Zijn zusje wordt gespeeld door de toen 7-jarige Drew Barrymore, die na E.T. de weg kwijtraakte (drank en drugs op zeer jonge leeftijd), maar inmiddels een gerespecteerd actrice is.

Eén, 21.05-22.50 uur

Rain Man

(Barry Levinson, 1988) Wie in Hollywood gevoelvol een gehandicapte speelt, wint een Oscar, dat was voor Dustin Hoffman niet anders. Hoffman speelt knap een autist met trekjes van een savant: iemand met een beperkte intelligentie maar een buitengewone vaardigheid op een zeer beperkt gebied - Hoffmans autist ziet in een oogopslag hoeveel lucifers er uit een doosje vol gevallen zijn. Met Tom Cruise als de broer die Hoffman zijn erfenis wil ontfutselen, maar gaandeweg tot inkeer komt.

Net 5 00.10-02.45

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden