Filmtips & tvtips zondag

De bioscoopexploitant die het in 1958 in Ohio aandurfde 'Les Amants' te vertonen, werd veroordeeld voor 'het in bezit hebben en vertonen van een obscene film'.
Hij liet het er niet bij zitten en procedeerde door om de veroordeling in hoger beroep ongedaan te krijgen. Dat lukte uiteindelijk in 1964.

Onvergetelijke nacht

Hij leerde het vak bij natuurfilmer Jacques Cousteau en buitenbeentje Robert Bresson en zou zelf uitgroeien tot een van de belangrijkste Franse cineasten. TV5 wijdt deze weken een retrospectief aan Louis Malle. Afgetrapt werd afgelopen week met zijn doorbraak uit 1958, Ascenseur pour léchafaud. Vanavond is zijn tweede film te zien, die hij in hetzelfde jaar maakte. Was zijn debuut al veelbesproken, Les amants veroorzaakte niet minder dan een schok. Weliswaar vooral in Amerika, maar ook in Europa moest men even slikken. Vaak is dat shockerende moeilijk voorstelbaar voor wie de film nu terugziet, maar naar Les Amants kijk je ook 53 jaar na dato nog met stijgende verbazing. Malle, zelf pas 25 tijdens het maken, verpakte zijn moraalloze zedenschets in een vlotte, losse stijl die voor die tijd ongekend was en ook nu nog de intensiteit van zijn verhaal versterkt.

Dat verhaal wordt gedragen door Jeanne Moreau, die ook in Ascenseur pour léchafaud de hoofdrol speelde, als de ondoorgrondelijke en verveelde vrouw van zeer goede huize. Ze houdt er behalve een echtgenoot ook een minnaar op na, maar ziet daar geen been in aan te pappen met een jongen die haar helpt wanneer haar chique Peugeot 203 cabriolet het op een stoffig landweggetje begeeft. Het is de opmaat voor een onvergetelijke nacht, die haar ogenschijnlijk doet besluiten alles achter zich te laten.

Les Amants (Louis Malle, 1958) TV 5, 21.00-22.30 uur.

The Bourne Ultimatum

(Paul Greengrass, 2007) Dat het 11-septemberdrama United 93, over het vliegtuig dat in een overheidsgebouw had moeten landen, zo'n sterke film was, kwam mede doordat regisseur Paul Greengrass een meester in de montage was. Ervaring deed hij onder meer op met het maken van de twee vervolgdelen op The Bourne Identity. Vooral het derde deel, dat vanavond wordt uitgezonden, mag er wat dat betreft zijn. The Bourne Ultimatum is een achtbaan van actiescènes, waarin de plot nog maar in de verte is gebaseerd op de boeken van Robert Ludlum. Onvermoeibaar jakkert Matt Damon als de opgejaagde, door schuldgevoelens geplaagde en aan geheugenverlies lijdende huurmoordenaar de wereld over.

RTL 4, 20.00-22.15 uur.

Gridlock'd

(Vondle Curtis-Hall, 1997) Zwarte komedie die uitkwam een jaar nadat een van de hoofdrolspelers op straat was doodgeschoten. Wijlen rapper Tupac Shakur en Tim Roth spelen twee verslaafde kneuzen die op de been blijven dankzij de muziek die ze maken. De twee besluiten af te kicken nadat de zangeres van hun band is overleden aan een overdosis. Maar dat gaat in het grauwe en bureaucratische Detroit nog niet zo eenvoudig.

BBC 2, 00.50-02.15 uur.

TVTIPS

Gesprek op 2

NED 2, 23.35 UUR

Daphne Bunskoek interviewt de Amerikaanse sociologe Sherry Turkle over de invloed van sociale media op het menselijk gedrag. In haar boek Alone Together schrijft Turkle dat mensen zich steeds meer gaan afwenden van andere mensen en zich, soms dwangmatig, laten leiden en vormen door techniek.

Spooks

BBC 1, 22.00 UUR

Begin van de tiende en laatste reeks van deze thrillerserie over de antiterreureenheid van de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5. In de eerste aflevering blijkt een Britse ex-koudeoorlogspion vermoord, en dat net op het moment dat de Russische ambassadeur de banden met Engeland wil aanhalen.

Yellowstone: Tales From the Wild

CANVAS, 21.00 UUR

Herhaling van de driedelige BBC-natuurreeks die de cyclus van de seizoenen volgt in Yellowstone National Park. In het park, één van de oudste en grootste natuurreservaten ter wereld, wonen de laatste grote bizonkuddes, wolven, beren, herten en talloze andere diersoorten.

De slavernij

NED 2, 20.15 UUR

Vijfdelige reportageserie over de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Daphne Bunskoek maakt een reis langs de landen waar het Hollandse slavernijverleden zich heeft afgespeeld en Roué Verveer volgt het spoor van zijn Afrikaanse voorouders. Om 18.15 uur is bij Z@pp de junioreditie van De slavernij te zien.

Boeken

NED 1, 11.20 UUR

Wim Brands ontvangt Fouad Laroui, schrijver van het boek Poldermarokkanen, een bundeling anekdotes die typerend gedrag verklaren van zowel Nederlanders als Marokkanen. De Engelse schrijver Francis Spufford komt praten over zijn roman De rode belofte - hoe de Sovjetdroom werkelijkheid leek te worden.

Eva Jinek op zondag

NED 1, 09.30 UUR

Na een goed ontvangen openingsaflevering, spreekt Eva Jinek in haar tweede ochtendshow met VVD-fractievoorzitter Stef Blok over de Miljoenennota, komt Erica Terpstra vertellen over haar ontmoeting met de Dalai Lama en duidt belegger Peter Paul de Vries de eurocrisis en de rol die de banken daarin spelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden