Films

A Bug’s Life (John Lasseter en Andrew Stanton, 1998). Schitterend met computers geanimeerd mieren-epos. Mier Flik redt eigenhandig zijn hoop wanneer een zwerm sprinkhanen de jaarlijkse plundertocht inzet....

Door Floortje Smit

Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939). Klassieker der klassiekers. Vivien Leigh (als Scarlett O’Hara) en Clark Gable (als Rhett Butler) hebben liefdesproblemen, terwijl om hen heen het oude Zuiden van de VS vergaat.

Annie (John Huston, 1982). Het roodharige weesmeisje Annie ontdooit het hart van haar norse pleegvader (Albert Finney) in een zoete, maar uiterst effectieve musical.

Kees de jongen (André van Duren, 2003). Verfilming van Theo Thijssens roman is een ouderwetse productie in de goede zin van het woord, met veel aandacht voor de sfeer en het (ingehouden) acteren. Ambachtelijkheid krijgt de voorkeur boven doelgroepdenken.

Shrek 2 (Andrew Adamson, Conrad Vernon en Kelly Asbury, 2004). Leuk vervolg op de succesvolle Oscarwinnaar uit 2001, boordevol verwijzingen naar sprookjes, tv-programma’s, hedendaagse iconen en films – heel erg veel films.

Sissi (Ernst Marischka,1955). Romy Schneider was nog maar zeventien toen ze wereldberoemd werd door haar snoezige optreden in deze overbekende, uitbundig gekostumeerde smartlap.

Kruimeltje (Maria Peters, 1999). Vakkundige, sentimentele en soms ontroerende jeugdfilm naar het klassieke kinderboek van Chris van Abkoude. Met knap acteerwerk van de jonge Ruud Feltkamp.

The Sound of Music (Robert Wise, 1965). Novice Julie Andrews valt voor de charmes van de man van wie ze de kinderen verzorgt. Voor religieus advies gaat ze in de onverwoestbare musical naar moeder-overste, maar die brengt haar juist op het slechte pad.

Harry Potter and the Chamber of Secrets (Chris Columbus, 2002). Een monster die dreuzels verslindt, wordt los gelaten in Zweinstein. De Potter-verfilmingen volgen de ontwikkeling van de hoofdpersoon: net als Harry worden ze steeds volwassener.

Ali (Michael Mann, 2001). Oppervlakkige verfilming van het leven van bokser Cassius Clay, met Will Smith en Jon Voight.

Speed (Jan de Bont, 1994). Flitsende actiefilm waarin Keanu Reeves moet voorkomen dat een onder een bus gemonteerde bom ontploft. Dat zal gebeuren als de snelheid te laag is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden