Filmstimuleringsregeling levert 199 miljoen aan uitgaven in Nederland op

Stimuleringsmaatregel overheid blijkt goed voor 199 miljoen euro aan uitgaven in Nederland.

Bor Beekman
Filmopnamen bij Urk voor Dunkirk. Beeld Hollandse Hoogte
Filmopnamen bij Urk voor Dunkirk.Beeld Hollandse Hoogte

Dat Christopher Nolan in 2016 voor Dunkirk op het IJsselmeer filmde, lag eerder aan cameraman Hoyte van Hoytema dan aan de Nederlandse filmstimuleringsmaatregel. Maar, benadrukt Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp: die economische regeling maakte wél dat de Amerikaanse studio achter de WOII-blockbuster méér draaidagen op het water voor Urk plande, en Nederlandse partijen intensiever bij de opnamen betrok. En dat is gunstig voor de filmindustrie en (film)economie.

Dunkirk is slechts één van de in totaal 111 internationale coproducties die al gebruik maakten van de in 2014 ingevoerde cash rebate-regeling, die de destijds rap krimpende Nederlandse speelfilmindustrie weer concurrerend moest maken met de ons omringende landen. Producenten, binnen- en buitenlandse, kunnen tot dertig procent van hun bestedingen in Nederland vergoed krijgen; daartoe investeert de overheid jaarlijks een bedrag van twintig miljoen euro.

Economische effecten

En dat levert veel op, blijkt uit een vandaag door het Filmfonds gepresenteerd onafhankelijk onderzoek naar de economische effecten van de stimuleringsregel. De tot nog toe verstrekte 42 miljoen euro aan financiering leidde tot een totaal aan bestedingen van 199 miljoen euro. Bovendien groeit de belangstelling van coproducerende partijen voor ons land significant: per jaar dat de regeling actief is, strijken er meer films neer.

Ook speelfilmproducent Klaas de Jong, die met zijn geplande spektakelfilm Redbad 754 A.D. gebruikmaakt van zowel de Nederlandse als de Belgische stimuleringsregeling, is enthousiast over de Nederlandse variant. 'De regeling werkt overduidelijk. En in Nederland zijn we streng met de toekenning van het geld. Er wordt geen misbruik van gemaakt.'

Dunkirk, deze zomer in de bioscoop, maakt een mooie advertentie voor de Nederlandse regeling en water-filmexpertise. Maar ook het deels in Rotterdam gefilmde Racer and the Jailbird vormt straks een uithangbord. Die film, een misdaaddrama van de Vlaamse regisseur Michaël R. Roskam (Rundskop, The Drop) met acteurs Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos, wordt getipt voor de competitie van het Cannes filmfestival in mei.

Volgens Filmfondsdirecteur Boonekamp is het zaak de positie van de Nederlandse filmindustrie nu verder te versterken door het ook voor kwaliteitsseries mogelijk te maken van de regeling gebruik te maken. In de eerste opzet werd daar niet voor gekozen, omdat het jaarlijks ingelegde bedrag van twintig miljoen euro ontoereikend was voor de vaak hogere (want meerdelige) internationale televisiebudgetten. 'In nagenoeg alle landen zijn zulke regelingen nu ook toegankelijk voor tv-series en dat is ook zinnig.'

En dan zal een in grotendeels in Europa gefilmde serie als Game of Thrones voor een zeeslag mogelijk ook eens in Urk neerstrijken.

Filmfondsdirecteur Boonekamp. Beeld anp
Filmfondsdirecteur Boonekamp.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden