Films zondag

La beauté du diable

14.05-15.35 uur Één

(René Clair, 1950) De Fransman René Clair (1898-1981) werd als cineast groot in de jaren twintig van de vorige eeuw, als voorman van de avant-garde van toen. In zijn film Entr'acte (1924), bedoeld als pauzenummer in een ballet van Erik Satie, traden kunstenaars als Marcel Duchamp en Man Ray op. De vanmiddag vertoonde Faust-verfilming van zijn hand, is aanmerkelijk minder avantgardistisch. In La beauté du diable valt vooral zijn gevoel voor humor op. Twee grote acteurs uit de Franse filmgeschiedenis dragen deze lichtvoetige verfilming van het aloude verhaal over professor Faust die zijn ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor een herkregen jeugd: brombeer Michel Simon als Mefistofeles en de oudere Faust, Gérard Philippe als hun jongere versies.

Ways to live forever

15.30-17.00 uur Ned 3

(Gustavo Ron, 2010) 'Het wordt toch geen tranentrekker, hè.' De vader van Sam houdt zijn hart vast als hij ziet dat zijn zoon een dagboek bijhoudt. Als het aan de 12-jarige Sam ligt, wordt het dat niet. Ook al heeft hij leukemie en zal hij spoedig sterven. Hij is een nuchtere jongen en wil de tijd die hem rest doorbrengen met zo veel mogelijk leven en zo weinig mogelijk dood. Niet voor niets heeft de film een andere titel dan het boek dat eraan ten grondslag ligt: Als je dit leest, ben ik dood, de debuutroman van de 24-jarige Sally Nicholls. Toch zal menigeen het niet drooghouden. Want Sam mag nuchter zijn, de kijker wordt wel degelijk week gemaakt. Als de ontroerende jeugdige hoofdrolspelers dat al niet doen, dan zwelt op gezette tijden de muziek wel aan.

Notes on a scandal

23.30-01.00 uur BBC 2

(Richard Eyre, 2006) Acteervuurwerk van twee generaties actrices in deze geslaagde verfilming van Zoë Hellers succesroman. Judi Dench (die als James Bonds superieur M in Skyfall het leven liet) is een eenzame, cynische geschiedenislerares aan de vooravond van haar pensionering; Cate Blanchett (recentelijk stralend in Woody Allens Blue Jasmine) de nieuwe collega die leven in de brouwerij brengt op school - en meer dan vriendschappelijke gevoelens oproept bij haar oudere collega. Maar die gevoelens gaan onbewust gepaard met akelige jaloezie. Die slechte combinatie van jaloezie en verliefdheid, gevoed door een geheim dat de twee delen en dat hun verhouding ongelijkwaardig maakt, zet een fijn akelige psychologische thriller in gang. BK

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden