Films zondag

KEVIN TOMA

Kauwboy

9.00-10.35 uur Ned 3

(Boudewijn Koole, 2012) Een kroonjuweel van de Nederlandse jeugdfilm, over de 10-jarige Jojo die de zorg voor een uit het nest gevallen kauw-kuikentje op zich neemt. Meteen voel je dat het bij Jojo thuis niet goed zit: soms glipt er een foto van vroeger voorbij, en blijken Jojo's ouders ooit zielsgelukkig te zijn geweest. Waarom is Jojo de enige die nog met zijn moeder belt?

Gelukkig nemen regisseur-scenarist Boudewijn Koole en co-scenarist Jolein Laarman alle tijd om uit de doeken te doen wat er is gebeurd. Nog mooier is dat Koole geen woorden nodig heeft om de diepste emoties kenbaar te maken. En niets kan op tegen de onvergetelijke momenten die Jojo deelt met zijn kauw.

Wuthering Heights

14.05-15.50 uur Een

(William Wyler, 1939) 'Iets meer tranen in je linkeroog.' Die regie-aanwijzing gaf William Wyler Merle Oberon, vlak nadat zij een dramatische scène had voltooid in Wuthering Heights. Wyler was een perfectionist. Zijn gewoonte scènes over te laten doen zonder daarvoor een reden te geven ('lousy, again') kon acteurs moedeloos maken. Maar wie zijn films ziet, weet dat het allemaal ergens goed voor was: zo wordt in deze mooie verfilming van Emily Brontës roman het vloeiende camerawerk gebruikt om de locaties te verbinden. Vanuit het benauwende landhuis waar de geliefden Cathy en Heathcliff opgroeien, kunnen ze in een doorlopende beweging de hei op rennen, en in die beweging veranderen hun onderdrukte gevoelens in een uitgesproken passie.

Willy Wonka and the Chocolate Factory

18.05-20.00 uur Net 5

(Mel Stuart, 1971) Fantastische verfilming van het boek van Roald Dahl, die zelf het scenario schreef. Willy Wonka opent de deuren van zijn chocoladefabriek voor vijf kinderen en hun ouders. Armeluiskind Charlie is eigenlijk de enige die de prijs echt verdient.

Fraaie decors, fijne liedjes, en Gene Wilder is in de rol van contactgestoorde fabrieksdirecteur veel leuker dan Johnny Depp, die de rol jaren later in Tim Burtons verfilming zou spelen. De allerkleinsten wel even weghouden bij de scène in de tunnel, als pontificaal in beeld een kip onthoofd wordt (mocht Net 5 dat beeld erin laten zitten). Verder een film waarvan je ook zelf vooral veel zin in chocola krijgt, natuurlijk.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden