Films zondag

Doctor Zhivago

14.05-17.10 uur Een

(David Lean, 1965) Grootse verfilming van Boris Pasternaks roman Doctor Zhivago door genrespecialist David Lean, al eerder de verpersoonlijking van het klassiek en episch Hollywoodspektakel met The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia. Ditmaal behelst het drama liefde en lijden tijdens de Russische revolutie, met Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin en Alec Guinness in vooraanstaande rollen. De legendarische Sharif speelt de dokter uit de titel; een man die gelukkig is in het huwelijk met zijn jeugdliefde, maar zich desondanks aangetrokken voelt tot een andere vrouw, terwijl ook de Russische Revolutie en de Eerste Wereldoorlog zijn leven volledig door elkaar schudden. Winnaar van vijf Oscars.

Eastern Promises

20.25-22.00 uur Fox

(David Cronenberg, 2007) In deze naargeestige film noir van de voormalige Baron of Blood David Cronenberg speelt Mortensen de chauffeur van een Russische maffiafamilie in Londen, die bekneld raakt tussen zijn criminele ambities en zijn sympathie voor vroedvrouw Naomi Watts. Zij legt langzaam maar zeker de ware aard bloot van godfather Armin Mueller-Stahl en diens psychopathische zoon Vincent Cassel, voor wie Mortensen zijn rondjes rijdt. Eastern Promises is de sfeervolle opvolger van A History of Violence (2005), waarin Mortensen al evenzeer worstelde met zijn duistere kant. De films markeren een overgangsfase in het werk van Cronenberg, dat sindsdien met A Dangerous Method (2011) en Cosmopolis (2012) nog ingetogener werd.

The Pledge

22.00-0.05 uur Fox

(Sean Penn, 2001) Het verrassingsfeest ter ere van de pensioengerechtigde agent Jerry Black wordt onderbroken door de vondst van het lijk van een 8-jarig meisje. Black bezweert de moeder dat hij de dader zal vinden. Hij koopt een tankstation in de bergen van Nevada, waar de kindermoordenaar volgens hem al vaker heeft toegeslagen. Voor zijn derde film als regisseur baseerde Sean Penn zich op een verhaal van Friedrich Dürrenmatt. In tegenstelling tot wat de plot suggereert is The Pledge vooral een karakterstudie van Black, een man die zich nutteloos voelt en langzaam zijn gezonde verstand verliest. Die rol betekende voor Jack Nicholson een overgang naar ingetogener spel, wat hij in zijn volgende rol, in About Schmidt, zou doorzetten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden