Films zaterdag

BART KOETSENRUIJTER

The lady vanishes

09.35-11.10 uur BBC 2

(Alfred Hitchcok, 1938) De laatste film die Hitchcock in Engeland maakte, voordat hij naar Hollywood vertrok. Het was ook de laatste van een reeks (The Man Who Knew Too much, Sabotage, The 39 Steps) waarmee Hitchcock zichzelf definitief op de kaart zette. The Lady Vanishes, een thriller met komische elementen, wordt wel gezien als een allegorie van de toestand waarin Engeland verkeerde aan de vooravond van WOII: een groepje Engelsen in een trein spant samen tegen een buitenlandse vijand. Dat gaat misschien wat ver, maar een klassieker werd deze treinthriller hoe dan ook. De spannende plot gaat over een vrouw die tijdens een treinreis met hindernissen het vermoeden krijgt dat een medereizigster verdwenen is.

Frost/Nixon

00.00-01.55 uur BBC 2

(Ron Howard, 2008) 45 miljoen kijkers trok in 1977 de interviewserie tussen de Britse talkshow-presentator David Frost en de drie jaar eerder afgetreden Amerikaanse president Richard Nixon. Scenarioschrijver Peter Morgan maakte rond die historische vier gesprekken een toneelstuk over twee mannen op zoek naar rehabilitatie ten koste van de ander. Gespeeld door Michael Sheen als de uitgerangeerde Frost en Frank Langella als Nixon. Morgan bewerkte zelf zijn stuk tot filmscenario en ook de hoofdrolspelers bleven in de film dezelfde. Het werd een fraaie film waarin waar nodig de werkelijkheid werd aangedikt. Want nee, in het echt belde een dronken Nixon niet 's nachts met Frost om hem lallend te vertellen hoeveel ze karakterologisch op elkaar lijken.

Le père de mes enfants

00.15-02.02 uur Ned 2

(Mia Hansen-Løve) Tweede film van de Franse voorheen actrice en criticus gaat over een geëngageerde producent van kleine kunstzinnige films waarvoor het (zelfs in Frankrijk) lastig is geld bij elkaar te sprokkelen. Zoiets kan makkelijk ontsporen, zeker wanneer je bedenkt dat die producent, Humbert Balsan, werkelijk heeft bestaan en probeerde een film van Hansen-Løve van de grond te krijgen. Een verwaarloosde depressie eiste echter zijn tol: op 50-jarige leeftijd maakte hij een eind aan zijn leven. Het eerbetoon van Hansen-Løve is een levenslustig, onevenwichtig maar ontroerend gezinsdrama, waarin liefde over alle problemen zegeviert. Nou ja, bijna alle problemen, zodat het óók een drama over rouwverwerking werd. Bart Koetsenruijter

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden