Films zaterdag

Mijn vader is een detective

15.30-17.00 uur Ned 3


(Wil Wissink, 2009) Beetje horkerige, maar sympathieke, in eigen beheer gemaakte jeugdfilm. Cees Geel is de vader van Sam, en detective. Voor een opdrachtgever moet hij op zoek naar een gestolen vogel. Omdat Sams vader zijn vak niet zo heel goed verstaat, komt het goed uit dat Sam en zijn vriendinnetje Sterre hem helpen.


Er valt best het een en ander af te dingen op de soms houterige wijze waarop het verhaal wordt afgewikkeld, met nu en dan geforceerd hippe dialogen en sukkelige special effects, maar één ding maakt alles goed: de locatie waar het belangrijkste deel van de film is opgenomen: het forteiland bij IJmuiden; kaal, donker, spannend.


Paranoid Park

00.05-01.25 uur Canvas


(Gus Van Sant, 2007) Puntgaaf, complex portret van een getroebleerde, in zichzelf gekeerde jongen uit een gebroken gezin, die op een dag door de politie van school wordt gepikt. Zoals Gus Van Sant eerder deed in onder andere Elephant (2003), registreert hij kalmpjes zijn hoofdpersonage. Die in deze film wandelt door de duinen, rijdt in een auto, bijkomt onder de douche - vaak in slow motion, waardoor de shots nog langer duren dan ze sowieso al doen. Zo wordt Paranoid Park een film om je in onder te dompelen, hoe gruwelijk de gebeurtenissen ook zijn die aan dit stille drama ten grondslag liggen. Opvallend zijn het licht experimentele geluidsontwerp en het serene camerawerk van Christopher Doyle.


Fish Tank

00.25-02.20 uur Ned 2


(Andrea Arnold, 2009) Nog een puntgaaf portret, van de 15-jarige Mia (Katie Jarvis), een nukkig meisje met problemen: van school getrapt, ruzie met haar beste vriendin en thuis heerst ook malheur. Ze wil danseres worden en ziet mogelijkheden bij de vriend van haar moeder (Michael Fassbender). De toenadering tussen het meisje en de man, die misschien niet is wie hij beweert te zijn, vormt het hart van de film. Arnold neemt geen moreel standpunt in; ze registreert alleen en laat ruimte voor voorzichtig optimisme. En slaagt er zo in op onverwachte plekken poëzie te vinden: de introvert dansende Mia, voor het raam met uitzicht op sombere flats, is onvergetelijk mooi. Bart Koetsenruijter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden