Films, televisie en radio op zaterdag

KEVIN TOMA EN JESSE HEIJNIS

Disgraced

Drama

23.00-0.55 uur CANVAS

Steve Jacobs, 2008

Nee, hij hoeft de verklaring van zijn slachtoffer niet te horen. Is het niet genoeg dat hij, professor David Lurie, heeft bekend dat hij een twijfelachtige relatie onderhield met zijn studente Melany? Een spijtbetuiging hoeft de onderzoekscommissie ook niet van hem te verwachten. Het hoofdpersonage uit J.M. Coetzees roman is er in de uitstekende filmbewerking bepaald niet aardiger op geworden. Zijn dochter Lucy blijkt al net zo stug en onbuigzaam; zelfs nadat ze door drie zwarte schooiers is verkracht, wil ze niet van wijken weten. En zo spiegelen regisseur Steve Jacobs en scenariste Anna-Maria Monticelli de ene koppigheid aan de andere, en brengen ze racisme, agressie en sluimerende man-vrouw- conflicten subtiel aan het oppervlak.

Precious

Drama

0.10-1.55 uur BBC 2

Lee Daniels, 2009

In het getto van Harlem, anno 1987, torst Claireece 'Precious' Jones zich over straat. 16 jaar oud en 180 kilo zwaar. Een op het eerste gezicht zeldzaam ondoordringbaar hoofdpersonage, maar debuterend actrice Gabourey Sidibe buit het minimale dat haar aan mimiek ter beschikking staat perfect uit. En haar voice over helpt begrijpen hoe het is om zo solitair door het leven te gaan; bespot door leeftijdgenoten en gehinderd door een kennisachterstand. Als gruwelsprookje houdt Precious zich op tussen karikatuur en sociaal realisme; met een alle zintuigen bespelende beeldenroes dompelt regisseur Daniels zijn publiek onder in een milieu van seksisme, onverhulde incest, onbenullige tv en geelbruin verkleurd vettig behang. Grotesk én echt.

De trip van Teetje

Drama

0.15-1.47 uur Ned 2

Paula van der Oest, 1998

Of ze nu een popsterretje speelt (Iedereen beroemd!), een kakkineuze moeder (Kruimeltje), of een jonge vrouw in de Tweede Wereldoorlog (De tweeling), altijd verdwijnt Thekla Reutens persoonlijkheid achter de rol. 'Ik bouw een personage langzaam op. En als het nodig is, leen ik emoties uit mijn eigen leven, uit het verleden. Dat heeft iets van hoererij, maar zo werkt het nu eenmaal', zei ze in een interview met de Volkskrant uit 2002. In De trip van Teetje is ze de vrome vriendin van de dubieuze Rotterdamse ritselaar Teetje (Cees Geel). Teetje koopt ongezien een Russisch schip met lading; kort daarop blijkt de boot hem veel geld te gaan kosten. Sterk spel en goede dialogen, maar de plot hapert soms.

Spijkers met koppen

12.00-18.00 uur Radio 2

Spijkers met koppen bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een zes uur durende marathonuitzending. Oudgedienden schuiven opnieuw aan, tussen 15.00 en 16.00 volgt een docu van Coen Verbraak en Dolf Jansen blikt terug op twee decennia Spijkers-cabaret.

Opium

22.35-23.25 uur Ned 2

Cornald Maas praat met filmregisseur Tim Oliehoek en acteur Achmed Akkabi over hun ensemblekomedie Chez Nous. Daarnaast is Wouke van Scherrenburg te gast, vertelt Bettine Vriesekoop over haar nieuwe kinderboek en is er muziek van Janne Schra.

The Art of Rap

21.25-22.50 uur Ned 3

Rapper Ice-T maakt een wandeling door de geschiedenis van de rapmuziek. Met interviews en optredens van de grote namen uit de rapwereld, waaronder Eminem, Dr Dre, Snoop Dogg, Kanye West en Run DMC.

The 70s

22.00-23.00 uur BBC 2

In aflevering twee van deze documentaire-reeks aandacht voor de jaren '73-'74. Historicus Dominic Sandbrook bekijkt de veranderingen in de Britse maatschappij die ontstonden onder invloed van o.a. de oliecrisis, de milieubeweging en seksuele revolutie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden