Films op tv

Almost famous

(Cameron Crowe, 2000)

Zaterdag, RTL 8, 22.00-00.30 uur

Autobiografische film van de man die de jongste medewerker ooit was (16) van het legendarische Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. De film toont zijn eerste schreden op dat journalistieke pad. Hij mag op tournee met de (op Led Zeppelin gebaseerde) band Stillwater, tot verdriet van zijn moeder, die vreest dat hiermee vijftien jaar opvoeden in het water valt. Maar zie, de bandleden en groupies nemen de blozende tiener op de pikantste momenten tegen zichzelf en de boze buitenwereld in bescherming. Niettemin stuit William op grotere porties seks, drugs en rock-'n-roll dan goed voor hem is. Heerlijke coming of age-film met dito soundtrack.

Precious

(Lee Daniels, 2009)

Zaterdag, Canvas, 23.35-01.20 uur

Nu in de bioscoop te zien: de opmerkelijke white-trashfilm The Paperboy van Lee Daniels, de eigenzinnige filmmaker die nu bezig is met een film over zangeres Janis Joplin (gespeeld door Amy Adams) en die eerder overrompelde met een niets ontziende schets uit het getto van Harlem in 1987. Daar sleept Claireece 'Precious' Jones zich over straat, het dikste meisje van de klas, zelfs van het vervallen woonblok. 16 jaar oud en 180 kilo zwaar, met gelaatstrekken diep verstopt onder het wangvet. Een op het eerste gezicht zeldzaam ondoordringbaar hoofdpersonage, maar debuterend actrice Gabourey Sidibe buit het minimale dat haar aan mimiek ter beschikking staat perfect uit. Met een alle zintuigen bespelende beeldenroes dompelt Daniels zijn publiek direct onder in een volkomen afgestompt milieu van seksisme, onverhulde incest, onbenullige tv en geelbruin verkleurd vettig behang. Natuurlijk zal Precious zich, geheel naar sprookjesformat, stap voor stap aan haar lot ontworstelen, maar de wijze waarop dat gebeurt, levert bloedstollend drama op.

Indigènes

(Rachid Bouchareb, 2006)

Zaterdag, Nederland 2, 00.30-02.25

Sterke, politieke anti-oorlogsfilm over een weggemoffelde geschiedenis: in 1943 trommelde het Franse leger jonge mannen uit alle Franse koloniën op om tegen de Duitse bezetter te vechten. Met name de stuntelige Saïd laat zich eenvoudig inpakken door de beloftevolle grootspraak van het 'moederland', waar hij nooit een voet heeft gezet. Zijn onuitgesproken wens om ergens bij te horen fascineert. Daarom is het jammer dat Indigènes zich net wat te veel ontpopt als een dwingend politiek pamflet dat de nalatigheid van de Franse regering ten opzichte van hun buitenlandse oorlogsveteranen aan de kaak stelt.

Romeo and Juliet

(Franco Zeffirelli, 1968)

Zondag, Eén, 14.05-16.20 uur

Van Shakespeares The Most Excellent and Lamentable tragedy of Romeo and Juliet (1597) werden een flink aantal filmversies gemaakt. Nog redelijk vers in het geheugen ligt de hippe hedendaagse versie die Baz Luhrmann maakte, met Leonardo DiCaprio en Claire Danes, die de romantische tragedie over de rivaliserende families Montague en Capulet verplaatste naar 'Verona Beach', een ruige buitenwijk waar ondanks straatoorlogen de verboden liefde tussen de tieners uit de titel welig tiert. Bij Franco Zeffirelli, wiens Romeo and Juliet uit 1968 zondagmiddag wordt uitgezonden, is dit soort moderniteiten ver te zoeken. Ouderwets vermaak dus, maar vakwerk met de piepjonge en hevig sprankelende Leonard Whiting en Olivia Hussey als de held en zijn meisje, met wie het zo hartverscheurend slecht afloopt.

Freedom Writers

(Richard LaGravenese, 2007)

Dinsdag, RTL 8, 20.30-23.00 uur / Vrijdag, Eén, 00.05-01.45 uur

Te mooi, maar waargebeurd verhaal: na de ernstige rassenrellen in 1992 laat een lerares Engels in Los Angeles de leerlingen in haar raciaal gemengde en verdeelde klassen een dagboek bijhouden waarin ze alles mogen schrijven wat in hen opkomt. Met de kennis van de inhoud van die dagboeken die ze heeft, krijgen haar lessen een zodanig andere inhoud dat de verdeelde klas een hechte groep wordt - en het verzamelde dagboek een groot succes. Hilary Swank produceerde zelf de film waarin ze de hoofdrol speelt als de gedreven jonge lerares. Het lukt niet helemaal om de omslag van ongeïnteresseerde bendeleden in geëngageerde leerlingen geloofwaardig te maken en de film overschrijdt zo nu en dan de grenzen van betamelijke sentimentaliteit, maar blijft desondanks fascineren, ook omdat het waargebeurd is, natuurlijk.

Lord of the rings trilogie

(Peter Jackson, 2001-2003)

Dinsdag, Woensdag, Donderdag, RTL 7, vanaf 20.30 uur

Ter omlijsting van The Hobbit, die volgende week in de bioscoop gaat draaien, wijdt RTL drie lange (je zou de onderbrekingen eens moeten gaan tellen) avonden aan de trilogie naar Tolkiens werk die Hobbit-regisseur Peter Jackson in razend tempo aan het begin van deze eeuw maakte. Geprezen, gelauwerd, goed en zeldzaam succesvol.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden