Films op tv

Majesteit

(Peter de Baan, 2010)


Zaterdag, Nederland 2, 20.15-21.30 uur


Zou Beatrix inderdaad haar dag met beschuitjes beginnen? Zou ze echt in intieme kring een stuk minder stijf praten dan in het openbaar, en soms bij burgers naar binnengluren omdat ze veel liever dáár zou zitten? Majesteit, een fictieve maar prikkelende kijk op koningin Beatrix, speelt zich af tijdens de uren voor de Troonrede van 2003; over een botsing tussen haar en premier Balkenende gaat het, maar ook over Beatrix' hunkering naar gewoonheid en eenvoudig menselijk contact. Dat actrice Carine Crutzen fysiek niet op de vorstin lijkt, is geen enkel probleem. Crutzen overtuigt volkomen dankzij haar uitstraling, en het vermogen om Beatrix' ijzeren daadkracht vloeiend te laten overgaan in dier twijfels, angsten en verlangens. Mooi samenspel ook met Jeroen Willems als prins Claus, die voor zijn rol op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf kreeg.


Hellboy II: The Golden Army

(Guillermo del Toro, 2008)


Zaterdag, RTL 5, 20.00 -22.15 uur


De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro was nog niet zo beroemd toen hij Hellboy (2004) regisseerde, maar geldt sinds Pan's Labyrinth (2006) als een van de grootmeesters van de moderne fantasyfilm. Deze spectaculaire sequel verschilt in opzet weinig van het uitstekende eerste deel: de rode, gehoornde demon (Ron Perlman) is nog altijd in dienst van het geheime Amerikaanse bureau voor paranormale research en verdediging, en inzetbaar voor lastige klussen. Als je tenminste weet hoe je met hem moet omgaan. De brille van regisseur Del Toro schuilt niet in het verhaal, maar in de uitwerking. Zoals de wandeling van Hellboy over de onder de Brooklyn Bridge schuilgaande, krioelende trollenmarkt, die een vervolmaking is van het werk van meester-poppenmaker Jim Henson.


Avond van de korte film

Nederland 2, 23.15-1.50 uur


Elf films voor de prijs van één, dat biedt de Avond van de Korte Film. De filmpjes waren afgelopen jaar voor het eerst op het Nederlands Film Festival te zien, vallen ook online te bekijken maar verdienen in hun kernachtige kracht ook zeker een groot tv-publiek. Kleine meesterwerken zitten er tussen, zoals Klein, het gave regiedebuut van actrice, schrijfster en theater-regisseur Sanne Vogel: heel teer, subtiel én zinnelijk verbeeldt ze de bijzondere ervaring die de 12-jarige Noortje heeft, wanneer ze voor het eerst een massage krijgt - van een grote, stoere man nog wel. Ook erg mooi: het opmerkelijk gelaagde Titten van Eddy Terstall (Deal), waarin een man (Huub Stapel) in het park het mobieltje van een jong Arabisch meisje vindt.


Niet naakt, niet gekleed

(Torun Lian, 2004)


Nederland 3, 15.30-16.55 uur


De 12-jarige Selma, een mooi, blond meisje met vuurspuwende ogen, weet het zeker: de liefde is de ergste van alle natuurrampen. Haar tante heeft altijd ruzie met haar vriend; haar moeder stierf toen zij werd geboren. Liefde doet meer kwaad dan goed. Dus moet liefde worden gemeden: met haar vriendinnen Elin en Nora zweert ze dat jongens in hun leven geen rol zullen spelen. De enige uitzondering is Orlando Bloom, de rest van de mannen mag verschrompelen. Waar haar vriendinnetjes ondanks hun gelofte al snel interesse in de andere sekse en in tongzoenen beginnen te ontwikkelen, stort Selma zich op de wetenschap - die is tenminste logisch en voorspelbaar. Ze droomt ervan de Nobelprijs te winnen. Een charmante coming of age-film; de muziek is sfeerrijk, het camerawerk van de weidse natuur fraai, en de jonge Julia Krohn speelt de hoofdrol met bravoure.


Un prophète

(Jacques Audiard, 2009)


Canvas, 21.45-00.15 uur


Daar staat hij, de 19-jarige Malik, op de eerste dag van zijn 6-jarige gevangenisstraf. Tenger en vervuild. Wat hij precies heeft gedaan, en hoe hij aan de wond onder zijn rechteroog komt, blijft ongewis. Noord-Afrikaans uiterlijk, opgegroeid in een tehuis, praktisch analfabeet - verder gaat de informatie niet. Ben je moslim, vraagt de bewaarder. De schouders van Malik gaan iets omhoog. Eet je varkensvlees? Wat maakt het uit, spreekt de gezichtsuitdrukking van de jongen. Malik, voortreffelijk gespeeld door debutant Tahar Rahim, is een meer universele dan multiculturele held; voor hem vormen geloof en afkomst slechts een jas, geen huid. Een fantastisch hoofdpersonage voor een film die nooit nadrukkelijk met de genrewetten van de gevangenisfilm breekt, en toch een gelaagde en meerduidige kijkervaring biedt. Met Un prophète, op het Filmfestival van Cannes 2009 onderscheiden met de Grand Prix, heeft regisseur Jacques Audiard niets minder dan een meesterwerk afgeleverd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden