Films op tv

Annie

(John Huston, 1982)


Zaterdag, RTL 8, 20.00-22.35 uur


Een kerstfilm in vermomming, deze schaamteloos sentimentele en bij vlagen cartooneske musical, naar de Little Orphan Annie-strips van Harold Gray. Debutante Aileen Quinn danst, tapt en zingt als een Shirley Temple van de jaren tachtig door de decors; de één zal gillend wegrennen voor de rode krullenbol Annie, die gedurende de dik twee uur durende film het ene hart na het andere steelt met haar twinkelende ogen en onverwoestbare levensvreugde; de ander laat zich gemakkelijk inpakken door dit onvervalste kindheldinnetje, dat quasi-vergeten in het weeshuis luidkeels aan Tomorrow blijft vasthouden. Er straalt warempel licht aan de horizon wanneer de stinkend rijke kalerd Daddy Warbucks (Albert Finney) Annie op proef in huis neemt, maar dan moet nog altijd afgerekend worden met de slonzige bazin van het weeshuis en dier doortrapte boevenbroer. En dat had zich, net als de remake uit 1999, allemaal tijdens de Kerstdagen moeten afspelen - ware het niet dat de opnamen plaatsvonden in de zomer, en er geen geld was voor nepsneeuw.


Away from Her

(Sarah Polley, 2006)


Zaterdag, Canvas, 23.40-1.25 uur


Mocht het rond Kerst niet sneeuwen, dan kunnen films nog altijd het juiste wintergevoel oproepen. Zoals Sarah Polleys erg mooie drama Away From Her, over een man, Grant, die moet toezien hoe zijn vrouw door alzheimer wordt overgenomen - en hoe ze verliefd wordt op een van de mannen in haar verzorgingstehuis. Toen Polley de gelijknamige roman van Alice Munro las, werd ze vooral geraakt door Munro's beschrijvingen van sneeuw. Dus moest de film in visueel opzicht dáár over gaan: over typisch winterlicht, over de reflectie van de zon in de sneeuw. Tegelijkertijd lijkt al dat wit ook te staan voor het steeds blankere geheugen van Grants vrouw Fiona, terwijl de sneeuw ook hoort bij de laatste momenten van geluk die ze samen hadden, langlaufend naar hun vakantiehuisje. Julie Christie, Gordon Pinsent en Olympia Dukakis zijn fenomenaal in de hoofdrollen. De thematiek is zwaar, de beelden zijn vaak tragisch (de ontmoetingsruimte van het verzorgingstehuis, langzaam leeg druppelend tijdens Kerst) - en toch is Away from Her een zachte, dromerige film om lekker tegenaan te kruipen.


The Shop Around the Corner

(Ernst Lubitsch, 1940)


Zondag, Eén, 14.05-15.40 uur


Mocht u nog verlegen zitten om een geschikt cadeau voor de feestdagen, werpt u dan vooral een blik op de schappen van het knusse Hongaarse rommelwinkeltje waarin deze prachtkomedie zich grotendeels afspeelt. Er zijn hoeden, schemerlampen, tassen - kortom, voor iedere ouderwetse, romantische ziel wat wils.


De twee hoofdpersonages vinden er zowaar ook nog eens de liefde van hun leven, ook al beseffen ze dat helemaal niet. James Stewart en Margaret Sullavan werken allebei in het winkeltje, en moeten als collega's helemaal niets van elkaar hebben - een houding die vooral James Stewart als geen ander beheerst. Wat de twee niet weten is dat ze tegelijkertijd anonieme penvrienden zijn en in die hoedanigheid verliefd op elkaar worden. Mocht dat bekend voorkomen: klopt, in You've Got Mail (1989) deden Tom Hanks en Meg Ryan het dunnetjes over. Maar niemand die romantiek en humor met zoveel finesse en warmte kon brengen als regisseur Ernst Lubitsch, die met The Shop Around the Corner een van zijn mooiste Hollywood-meesterwerken maakte.


Charlie and the Chocolate Factory

(Tim Burton, 2005)


Zondag, Net 5, 20.00-22.15 uur


Er zijn allerlei films die traditiegewijs met Kerst geassocieerd worden, terwijl ze zich niet eens tijdens Kerstmis afspelen. Dat moet dan vooral aan de boodschap van vrede, verdraagzaamheid en naastenliefde liggen die deze films uitdragen. Mel Stuarts Roald Dahl-verfilming Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971) is zo'n kerstklassieker; ook de versie die Tim Burton in 2005 van het boek maakte, heeft die potentie. Het verhaal draait natuurlijk ook nog eens om een jongetje (Charlie) dat met heel zijn hart dat ene cadeautje wenst: een toegangskaartje voor de chocoladefabriek van de uiterst excentrieke Willy Wonka (Johnny Depp). Voeg daarbij de knus-besneeuwde winterwereld waarin regisseur Burton Wonka's fabriek plaatst, en de kerstsfeer is compleet. Burton leefde zich helemaal uit op het binnenwerk van de fabriek, van de chocoladerivier tot de identieke hoofden van de Oompa-Loompa's. Maar de grootste attractie is Depps Willy Wonka; een uitzinnige kruising tussen Michael Jackson en Marilyn Manson, met een bleek babygezicht, een gek stemmetje en de lach van een waanzinnige.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden