Films op tv

The band's visit

(Eran Kolirin, 2007)

Zaterdag, Canvas, 14.00-16.00 uur

Daar staan ze dan, de acht mannen van het Alexandria Police Ceremonial Orchestra. In strak lichtblauw kostuum steken ze af tegen de desolate achtergrond van de Israëlisch-Egyptische grens, midden in de woestijn. Ze zijn klaar voor een bezoek aan het Arabisch Cultureel Centrum van een stadje. Maar hoe komen ze daar, nu het verdere vervoer niet geregeld blijkt? Een bus lijkt uitkomst te brengen, maar zet de acht af in een stadje met een net iets andere naam. Hun rest niets anders dan ter plekke te overnachten. Ze worden verdeeld over de gastvrije eigenares van een snackbarretje en haar bezoekers. En beleven zo ieder een bijzondere nacht. Uren van voorzichtige, ongemakkelijke gesprekken, van troosteloos vermaak (denk Sunny van Boney M in een rolschaatsdiscotheek) en van een enkele vrijpartij. Gegoten in sobere beelden, vol van droge humor en trieste dialogen, en met een hart van melancholie. Uiteindelijk wordt het een nacht van toenadering, tussen mensen die dat door hun isolatie al lang niet meer gewend zijn en hun buren alleen van vroeger kennen, toen de Israëlische televisie nog films met Omar Sharif uitzond, evenementen waarvoor, zo vertelt de snackbareigenares, alles opzij werd gezet. Prachtige melancholieke tragikomische film.

Never say never again

(Irvin Kershner, 1983)

Zondag, Eén, 14.00-16.15 uur

Met een nieuwe Bond in aantocht duiken altijd weer de oudjes op. Deze remake van Thunderball, waarvoor Sean Connery nadat hij al lang geleden afscheid had genomen nog één keer in de huid kroop van 007, zit daar niet vaak bij. Komt doordat-ie niet tot de officiële reeks behoort. Is gemaakt door andere producenten, er was ruzie over de rechten, van die dingen. Never Say Never Again mist dan ook de kenmerkende titelsequentie maar is verder een prima aflevering, met heerlijke (nucleaire) schurken (Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow) en zeer aanwezige vrouwen: Kim Basinger en Babara Carrera. De eerste stond aan het begin van een succesvolle filmcarrière, van de laatste vernamen we sindsdien minder en minder. Eens kijken of dat terecht is.

Whale rider

(Niki Caro, 2002)

Zondag, Ned. 3, 15.30-17.00 uur

Hij heeft het er maar moeilijk mee, de oude Koro, stamhoofd van een kleine Maori-gemeenschap in Nieuw-Zeeland. Zijn zoon weigert hem op te volgen en zijn kleinzoon sterft in het kraambed. Alleen de tweelingzus overleeft die dramatische geboorte. Een meisje dus, Paikea, en dat kan per definitie geen stamhoofd worden. Onder dat gesternte is het lastig opgroeien voor Paikea, die wordt opgevoed door haar opa en oma, omdat haar vader een kunstenaarscarrière in Europa najaagt. Grootvader heeft een zwak voor zijn kleindochter, maar de opvolgingskwestie dwingt hem daaraan niet toe te geven. Zij groeit intussen natuurlijk wel op als de geboren leider, wat de twee meermaals in conflict brengt. Zwijgzame, norse blikken van opa staan dan tegenover zwijgzame, vragende blikken van Paikea. Daarmee is de liefdevolle maar moeizame relatie tussen opa en kleinkind het eigenlijke onderwerp van deze sprookjesachtig mooie film. De mystiek en mythologie zijn er zonder te storen in verweven.

The thing from another world/ The body snatcher

(Christian Nyby, 1951 / Robert Wise, 1945)

Woensdag, Canvas, 23.50-02.35 uur

De Belgen halen twee fraaie oudjes van stal om de halloweennacht cachet te geven. The Thing From Another World biedt onder leiding van producent Howard Hawks uitstekende sciencefictionhorror. Op hun basis op de Zuidpool worden onderzoekers en militairen opgeschrikt door een vreemd neerstortend gevaarte. De tweede film, gemaakt door de man die groot zou worden met de musicals The Sound of Music en West Side Story, heeft niets van doen met de latere Body Snatchers-films. Die waren gebaseerd op werk van sf-schrijver Jack Finney. The Body Snatcher gaat terug op een kort verhaal van de Schot Robert Louis Stevenson. Boris Karloff (het monster van Frankenstein) is een koetsier die door een arts wordt ingehuurd om lijken op te graven die hij nodig heeft voor zijn experimenten. De koetsier verkiest echter een andere manier om aan lijken te komen.

The swing girls

(Maurizio Zaccaro, 2010)

Maandag, Arte, 00.20-03.55 uur

Tweedelige tv-film die vannacht aan één stuk wordt uitgezonden; in Nederland ook wel bekend als De Meisjes van Mussolini. Brave verfilming van een waargebeurde geschiedenis over de carrière van drie zingende Haagse zussen die furore maakten in Italië in de jaren dertig en veertig, totdat ze om hun joodse achtergrond werden gearresteerd. Waarom toch maar de recorder aanzetten? Omdat een van de zussen gespeeld wordt door de talentvolle Lotte Verbeek, die na een korte carrière in Nederland (Nothing Personal) inmiddels haar succes in Amerika beproeft. En, vooral, omdat de Nederlandse diva die ruim een week geleden overleed erin haar laatste rol speelde: Sylvia Kristel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden