Films op tv

Hook

(Steven Spielberg, 1991)


Zaterdag, RTL 8, 20.00-23.00 uur


Misschien wat lang en rommelig, maar Steven Spielbergs verbeelding van het Peter Pan-verhaal staat garant voor een heerlijk avondje. Niet in de laatste plaats dankzij hoofdrolspelers Robin Williams en Dustin Hoffman (als Kapitein Haak). De eerste is een gelukkig getrouwde zakenman, wiens drukke baan als bedrijfsjurist jammerlijk weinig tijd laat voor zijn gezin. Maar als op een dag zijn kinderen verdwijnen en hij erachter komt dat hij eigenlijk Peter Pan is, kan de boel los. En los gaat het. Chaotisch, warmbloedig en hartverwarmend. Met Julia Roberts als Tinkerbell en fraaie bijrollen van Bob Hoskins en Maggie Smith.


Memento

(Christopher Nolan, 2000)


Zaterdag, Canvas, 23.35-01.25 uur


Geweldige film, die niet vaak genoeg uitgezonden kan worden; elke keer dat je hem opnieuw bekijkt, probeer je de maker op een fout te betrappen. Nooit voerde Christopher Nolan zijn voorliefde voor ingewikkelde scenario's zo ver door als in deze film. Om de toeschouwer effectief deelgenoot te maken van het leven van de hoofdpersoon (Guy Pearce), een man die een geheugentrauma opliep en ongeveer elke tien minuten al het voorgaande vergeet, deelde Nolan zijn film op in scènes van tien minuten, die hij in chronologisch omgekeerde volgorde afspeelde. Knap lastig, aangezien de man zonder geheugen een film lang op zoek is naar de moordenaar van zijn vrouw. Misschien wel het meest opvallend aan Memento: die constructie zit de voortgang van de film niet in de weg. Nolan verstopt knap de puzzelstukjes die het moordmysterie helpen oplossen in subtiele details.


Sabrina

(Billy Wilder, 1954)


Zondag, Eén, 14.05-15.55 uur


Klassieke romantische komedie waaraan menig hedendaagse maker binnen het genre een voorbeeld zou moeten nemen. Audrey Hepburn is het stralende middelpunt als de titelheldin. Ze is de dochter van de chauffeur van een rijke familie, en ze is verliefd op een zoon van die rijke familie, William Holden. Pas wanneer ze na een reis naar Parijs een ander, volwassener mens is geworden, ziet hij haar staan. Maar daarmee zijn allerminst alle horden genomen: zijn familie, vooral in de persoon van broer Humphrey Bogart (in een wat wezensvreemde rol), ziet een overbrugging van het klasseverschil niet direct zitten. Enfin, klassiek verhaal, klassieke film, geweldig scenario.


Calendar Girls

(Nigel Cole, 2003)


Zondag, BBC 2, 21.30-23.15 uur


Een groepje dames in het pittoreske Yorkshire brengt een stout plan ten uitvoer, nadat de man van een van hen aan leukemie is overleden: geld inzamelen voor het ziekenhuis door het uitgeven van een kalender. Waarop de dames zelf zullen poseren. Naakt. De fine fleur van de Engelse acteergemeente, onder wie Helen Mirren en Julie Walters, duikt op in Calendar Girls en dus ook naakt op de kalender.


Dat levert niet alleen ín beeld publiciteit op. Ook de pr-campagne van de film zelf verliep vlekkeloos. Na een veelbelovend begin zakt Calendar Girls, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, toch een beetje weg in clichés. Dat staat een genoeglijke zondagavond allerminst in de weg.


Body Heat

(Lawrence Kasdan, 1981)


Zondag, BBC 2, 01.55-03.45 uur


Geeft niets, dat late tijdstip, deze film noir uit de jaren tachtig laat zich uitstekend in bed bekijken. Net als zijn grote voorbeelden uit het verleden, Double Indemnity (Billy Wilder, 1944) en The Postman Always Rings Twice (Tay Garnett, 1946), vertelt Body Heat een uiterst broeierig moordverhaal, waarin de vrouw haar minnaar gebruikt om van haar echtgenoot af te komen. Lawrence Kasdan, die zijn sporen bovenal verdiend heeft als scenarioschrijver (Raiders of the Lost Ark, Star Wars), slaagt erin de kijker vele malen op het verkeerde been te zetten. Hij besteedt bovendien veel aandacht aan de donkere vormgeving van de zinderende plek des onheils, ergens in Florida.


The Borrowers

(Peter Hewitt, 1997)


Vrijdag, Nederland 3, 15.30-16.50 uur


De kerstvakantie begint met een heerlijke verfilming van de kinderboeken van Mary Norton. Hoofdpersonen zijn de Borrowers, piepkleine mensen die wij niet kennen, maar die wel degelijk onder ons zijn, ook letterlijk. Wie is er in huis niet ooit iets kwijtgeraakt dat later uit het niets tevoorschijn lijkt gekomen? Precies, geleend door de Borrowers. Ook onder de vloer in het huis van de familie Lender leven ze. Dat gaat in grote harmonie. Totdat de eigenares van het huis overlijdt en een boosaardige huisjesmelker (John Goodman) er zijn intrek neemt. Hij heeft nare plannen met het huis, maar zal de Borrowers leren kennen. Er ontspint zich een oorlogje, waarin Ruby Wax ook nog voorbijkomt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden