Films op tv

The Man From Laramie

(Anthony Mann, 1955)

Zaterdag, BBC 2, 15.20-17.00 uur

Acteur James Stewart (1908-1997) werd in Europa toch vooral onsterfelijk door de thrillers die hij maakte met Alfred Hitchcock (Rear Window, Vertigo). En, vooruit, met de kerstklassieker van Frank Capra, It's a Wonderful Life. In de jaren vijftig van de vorige eeuw maakte hij met regisseur Anthony Mann ook een paar uitstekende westerns, waarmee het duo liet zien dat het genre meer bevatte dan John Ford en John Wayne. Het vanmiddag door de BBC uitgezonden (dus in goed formaat en zonder onderbrekingen) The Mann From Laramie is een van de fijnste. Stewart is een herkenbare western-eenling die door het imposante landschap zwerft en slechts één motief heeft: wraak nemen voor zijn broers dood. Gerechtigheid komt pas na veel doorstaan leed, waarin Stewart uitblinkt als stoïcijnse doorzetter.

True Grit / No Country For...

(Joel & Ethan Coen, 2010/2007)

Zaterdag, RTL 5, 20.30-01.20 uur

Nooit te versmaden, twee films die tot het beste behoren van wat de Coen-broers hebben gemaakt en waarvan zoals altijd het plezier van het maken afspat. Dat geldt zeker voor hun naar eigen zeggen ouderwetse western True Grit, nadrukkelijk geen remake van het John-Waynevehikel uit 1969, maar een nieuwe verfilming van de gelijknamige roman (van Charles Portis) die eraan ten grondslag lag. Kijk hoe de Coens het westerndorp lieten bouwen waarin het eerste deel van de film zich afspeelt en je ziet waar het ze om te doen was: een ode aan de klassieke western. Die in het verdere verloop - de broers konden het niet laten - meer dan een kwartslag draait. Gedurende de tocht onder leiding van US Marshal Rooster Cogburn (net geen Oscar voor Jeff Bridges), die op zoek gaat naar de moordenaar van de vader van Mattie Ross (de 13-jarige Hailee Steinfeld), zijn behalve het geweld de kwinkslagen niet van de lucht. En zelfs bieden de Coens ruimte aan een sentimenteel slot.

Daarvoor is in de spannendste aller Coen-films geen plaats. No Country For Old Men zindert van begin tot eind. Dankzij de weergaloze regie en montage van de broers, dankzij Javier Bardems vertolking van de schurk, en vooral dankzij de soundtrack van huiscomponist Carter Burwell. Die lijkt afwezig, maar was in al zijn minimalisme in de bioscoop bijna voelbaar onder de beelden waarin Bardem jacht maakt op Josh Brolin, die een koffer met geld vond en even dacht dat zijn leven in armoede voorbij was.

Le mari de la coiffeuse

(Patrice Leconte, 1990)

Zaterdag, Canvas, 23.50-01.10 uur

Mooie, zoete, melancholieke film waarvan je geneigd bent te zeggen 'zoals alleen Fransen die kunnen maken'. Dat is natuurlijk niet zo, maar toch. Deels in het verleden en deels in het heden zien we de fascinatie van Antoine (in het nu gespeeld door Jean Rochefort) voor een wonderschone kapster. In het verleden bleef dat bij fascinatie, in het heden is hij erin geslaagd met haar te trouwen. De liefde is intens, het geluk groot, maar ook dat kan dramatische gevolgen hebben. Al is zelfs het drama in deze film met warmte omgeven, zie de slotscène.

Ajami

(Scandar Copti en Yaron Shani, 2009)

Zaterdag, Nederland 2, 00.20-02.19 uur

Indrukwekkend debuut van Israëlisch-Palestijns duo dat er in Cannes net geen Camera d'Or mee kreeg en in Amerika net geen Oscar won. Logischerwijs kozen ze de mozaïekvorm voor hun verhaal over de inwoners van de wijk Jaffa in Tel Aviv, waar met horten en stoten Arabieren, Palestijnen en Joden samenleven. Met die vorm kunnen ze perfect laten zien hoe verwarrend voor betrokkenen dat leven is en hoe makkelijk alledaagse gebeurtenissen kunnen omslaan in gewelddadige. Geëngageerd en bloedstollend tegelijk. Razendknap.

All Quiet on the Western Front

(Delbert Mann, 1979)

Zondag, Eén, 14.05-16.35 uur

Er is inmiddels een nieuwe verfilming (onder regie van Mimi Leder) van Erich Maria Remarques roman All Quiet on the Western Front uit 1929, maar die moet nog in de bioscoop worden uitgebracht. De Belg zendt vanmiddag de oorspronkelijk voor tv gemaakte verfilming uit 1979 uit. Deze versie van Delbert Mann, met een all star jarenzeventigcast, duurt tweeenhalf uur en was oorspronkelijk een driedelige serie. Onveranderd is het indrukwekkende verhaal: een Duitse scholier meldt zich vrijwillig aan bij het leger tijdens WOI. Aan het front wordt hij geconfronteerd met de gruwelen van de oorlog.

Spy Kids

(Robert Rodriguez, 2001)

Zondag, Ketnet, 17.55-19.15 uur

James Bond voor het hele gezin. Carmen (Alexa Vega) en Juni (Daryl Sabara) zijn de jonge kinderen van twee ex-spionnen die ooit elkaars tegenstander waren, op elkaar verliefd werden en een burgerbestaan verkozen. Nu zijn ze ontvoerd en moeten de kinderen laten zien uit welk hout ze gesneden zijn. Regisseur Rodriguez leefde zich met zichtbaar plezier uit in deze mainstreamfilm. Bart Koetsenruijter

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden