Films op tv

My dog Skip

(Jay Russell, 2000)


Zaterdag, Eén, 14.05-15.40 uur


Jaren veertig vorige eeuw, een jack russell (gespeeld door zes jack-russellterriërs) en een jochie van 9. Dat staat inderdaad garant voor sentimenteel en zoet, maar wel lekker. Willie heet het jochie, Skip de hond. Dankzij de laatste wordt het leven van de eerste, een aandoenlijk verlegen kereltje, weer enigszins draaglijk. Opvallend en goed: Hollywoodsterren Kevin Bacon en Diane Lane als de ouders.


Matterhorn

(Diederik Ebbinge, 2013)


Zaterdag, Nederland 2, 20.20-21.45 uur


Ton Kas en René van 't Hof als oer-Hollander en verwarde zwerver bleken een succesvol duo. De film kreeg als enige van de zes huidige Telefilms een biosocooprelease en werd zelfs de publiekslieveling op het Rotterdamse filmfestival. De luchtige en absurd komische wijze waarop het verbond tussen de twee mannen de sleur van een Hollands dorpsleven doorbreekt, raakte blijkbaar bij velen een gevoelige snaar.


The Trap (Klopka)

(Srdan Golubovic, 2007)


Zaterdag, Canvas, 23.50-01.20 uur


Onderkoelde, spannende thriller met een premisse die makkelijk tot een ontspoorde film had kunnen leiden: ingenieur met doodziek kind heeft dringend geld nodig voor een operatie, maar bank weigert lening. Dan krijgt hij een infaam aanbod, waarmee hij zijn zoontje zou kunnen redden. The Trap speelt zich af in het hedendaagse vaderland van de maker, Servië. En in Golubovic' visie is dat geen land en Belgrado geen stad om naar te verlangen. Het is een plek waar iedereen tevergeefs vecht om een goed mens te blijven.


Dik Trom

(Arne Toonen, 2010)


Zondag, Ketnet, 09.00-10.25 uur


Welkome nieuwe verfilming van de jeugdklassiekers van C. Joh. Kievit (1858-1931). De makers veroorloofden zich nogal wat vrijheden, wat tot een hartstikke leuke en lekker tegendraadse film heeft geleid. Het dikke gezin Trom verhuist naar een dorp dat door de fantasierijke artdirection is vormgegeven als een Amerikaans kustplaatsje in New England. Het geeft precies de goede bedding voor de sfeer, die prettig over de top is. In het dorpje zijn de bewoners zozeer door hun gewicht geobsedeerd dat hun humeur er ernstig onder lijdt. Het restaurant van pa Trom had niet onder een slechter gesternte geopend kunnen worden. Maar aan het eind van de film is mooi wel iedereen overtuigd door de boodschap dat het leven veel vrolijker is met taart, snoep en hamburgers.


Great Expectations

(David Lean, 1946)


Zondag, Eén, 14.05-16.00 uur


Twee klassiekers dit paasweekeinde. Vanmiddag kunnen we ons laven aan David Leans vrije bewerking van Dickens' roman over de avonturen van weesjongen Pip, die voorbestemd lijkt voor een simpel, armoedig bestaan. Dankzij een anonieme weldoener komt daar verandering in. Even is zijn leven een feest. Het welgestelde meisje van zijn dromen lijkt ineens bereikbaar. Pip gaat in Londen wonen, smijt met geld en bouwt belangrijke vriendschappen op, maar wanneer zijn weldoener plotseling opduikt, staat hem een reeks onaangename verrassingen te wachten.


Out of time

(Carl Franklin, 2003)


Zondag, Net 5, 22.15-00.25 uur


Moderne film noir die zich afspeelt in het daarvoor uitermate geschikte Florida. Politieman Denzel Washington ligt in scheiding en heeft een verhouding met een vrouw die getrouwd is met een man die haar mishandelt. Zijn dit al voldoende noir-ingrediënten (femme fatale!), helemaal volgens het boekje gaat het als de echtgenoot van de overspelige vrouw om het leven komt en Washington de dader lijkt.


Citizen Kane

(Orson Welles, 1941)


Maandag, BBC 2, 10.40-12.40 uur


Wie na Great Expectations van gisteren nog wel een klassieker lust, staat Tweede Paasdag op tijd op. Over Citizen Kane, de ingenieus geconstrueerde, geregisseerde en in beeld gebrachte vertelling over mediamagnaat Kane - niet zelden de beste film ooit genoemd - is alles wel gezegd en geschreven. Misschien is nog wel het opmerkelijkst is dat de toen 25-jarige Orson Welles met Citizen Kane zijn enige Oscar won. En dan nota bene voor het scenario, zodat hij het beeldje moest delen met co-scenarist Herman J. Mankiewicz.


Little Miss Sunshine

(Jonathan Dayton, Valerie Faris, 2006)


Maandag, RTL 8, 20.30-22.35 uur


Een gezin dat een nieuwe dimensie toevoegt aan het begrip disfunctioneel reist naar Californië, waar dochterlief zal deelnemen aan een missverkiezing. De reis kent kleine en grote hindernissen, die met verve worden genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden