Films op dvd

JORIS HENQUET

Moeder, ik wil bij de revue

(2012, Rita Horst)

Er zijn al verschillende pogingen gedaan om het klinkende succes van de Omroep MAX-dramaserie Moeder, ik wil bij de revue te verklaren: komt het door onze hang naar nostalgie, door de acteurs, de liedjes van Sonneveld, de regie van Rita Horst? De conclusie moet vooral zijn dat het door al deze factoren samen komt, want er is simpelweg geen zwakke schakel te ontdekken in de muzikale dramaserie, over kolenboer Bob (Egbert-Jan Weeber) die bij de revue belandt.

De serie brengt het Nederland uit de tweede helft van de jaren vijftig tot leven, maar wordt nooit oubollig. Dat is te danken aan de realistische vormgeving en de verhaallijnen van scenaristen Paula van der Oest en Maarten Lebens, die zowel grappig als ontroerend zijn.

In de cast zijn slimme keuzen gemaakt, die stuk voor stuk goed hebben uitgepakt. Egbert-Jan Weeber was de grote verrassing als revuester Bob: geloofwaardig én hij zingt goed. Musicalactrice Noortje Herlaar maakte een overtuigend debuut op het tv-scherm. Jon van Eerd en Gerrie van der Klei vormen een heerlijk revueduo en zingen fijne interpretaties van de Sonneveld-liedjes. Huub Stapel, als Bobs stugge vader, heeft weinig tekst, maar zijn stille spel en gezichtsuitdrukkingen zijn weergaloos. Het bereikt een hoogtepunt in de slotaflevering, wanneer Bob Het dorp zingt en zijn vader in de zaal een traantje wegpinkt.

Bij ons in de Jordaan

(2001, Willem van de Sande Bakhuyzen)

In Moeder, ik wil bij de revue zijn uitsluitend Wim Sonnevelds tijdloze liedjes te horen. In deze dramaserie over zanger Johnny Jordaan uit 2001 komt Sonneveld voor als personage, en wordt hij gespeeld door de recent overleden acteur Jeroen Willems.

Annie M.G.

(2008, Dana Nechustan)

Het genre van de musicalserie begint voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse tv. Een voorganger van Moeder, ik wil bij de revue is Annie M.G., de kleurrijke dramaserie over het leven van Annie M.G. Schmidt, waarin al haar bekende liedjes verwerkt zijn.

Dokter Deen

(2012, Ron Termaat/Erik van 't Wout)

Omroep MAX had het afgelopen jaar een zeer gelukkige hand in het creëren van veelbekeken dramaseries die inspelen op nostalgische gevoelens. Ook de perikelen van Dokter Deen (Monique van de Ven) op Vlieland trokken miljoenen kijkers.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden