Films op dvd

JORIS HENQUET

Anna Karenina

(2012, Joe Wright)

Keira Knightley is een actrice die zeer uiteenlopende reacties oproept. Er is een grote groep liefhebbers (anders zou ze niet zo veel hoofdrollen in grote films spelen), maar er zijn ook felle tegenstanders, die Keira Knightley maar moeilijk kunnen verdragen. Terugkerende argumenten binnen de anti-Keira-brigade zijn haar kin (die is te prominent aanwezig), haar lichaam (dat is veel te dun) en haar Britse accent (dat is veel te overdreven).

De Keira-haters zullen een zware kluif hebben aan Anna Karenina, waarin zij de titelrol speelt. Maar ze moeten niet vergeten dat deze originele verfilming van de klassiek roman van Lev Tolstoj meer te bieden heeft: Jude Law als Alexei, de door zijn werk in beslag genomen echtgenoot van Anna. Of Aaron Johnson als de spannende jonge officier Vronski, met wie Anna een affaire krijgt.

De voornaamste attractie van deze verfilming is echter de enscenering. De gehele film speelt zich op vindingrijke wijze af op het podium, in de zaal en achter de coulissen van een schouwburg, waardoor regisseur Joe Wright de werelden van film en theater bij elkaar weet te brengen.

Pride & Prejudice

(2005, Joe Wright)

Dankzij haar klassieke gelaatstrekken heeft Keira Knightley een reputatie als 'Miss Kostuumdrama': naast haar rol in de Pirates of the Carribean-reeks speelde ze voornamelijk in kostuumfilms. Ook werkte ze al vaker samen met regisseur Joe Wright. Hun eerste project is deze verfilming van Jane Austens klassieker, met Knightley als Elizabeth Bennett, die valt voor de charmes van Mr. Darcy (Matthew McFadyen).

Atonement

(2007, Joe Wright)

Een andere succesvolle samenwerking tussen Knightley en Wright is deze verfilming van de roman van Ian McEwan, over de jonge geliefden Robbie (James McAvoy) en Cecilia (Knightley), die uit elkaar worden gedreven nadat Cecilia's jonge zusje Robbie ten onrechte van verkrachting heeft beschuldigd. Net zoals bij Pride & Prejudice werd Knightley overladen met nominaties voor filmprijzen.

A Dangerous Method

(2011, David Cronenberg)

Deze Freud-film van David Cronenberg vormde nieuwe munitie voor anti-Keira-groeperingen: Knightley speelt een hysterische vrouw die in therapie gaat bij Dr. Carl Jung (Michael Fassbender). Knightley gooit - met een raar Russich accent - alle remmen los in deze film, met wijd opgengesperde ogen en de onderkaak eng ver naar voren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden